На сайті офіційного інтернет-представництва Президента України з'явилася петиція із проханням про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА. За поясненням автора петиції, воно базується на підставі Статті 9 Закону України про місцеві державні адміністрації та призначення незалежної експертизи відкритого ним пішохідно-велосипедного мосту. Деталі з'ясовували Знай.ua.

На території об'єкту - зона підвищеної небезпеки
Офіційне звернення №22/060328-еп було розміщено на сайті Президента України 8 червня. Автор петиції закликає Володимира Зеленського звільнити Віталія Кличка з посади голови КМДА.
"Віталій Кличко допустив відкриття пішохідно-велосипедного мосту, який не було введено в експлуатацію. Фактично він пропустив тисячі людей на територію будівельного майданчика – зони підвищеної небезпеки, де можуть перебувати лише будівельники, споряджені згідно з технікою безпеки. Сам Кличко був обізнаний, що міст не введено в експлуатацію – про це стало відомо з його заяви на камери ЗМІ про те, що введення мосту в експлуатацію відбудеться протягом двох місяців, тобто усвідомлював неправомірність своїх дій", - підкреслює автор петиції громадський активіст, журналіст Сергій Бригадир, який кілька місяців тому зазначив про його побиття охоронцями мера Віталія Кличка.
Як повідомили Знай.ua депутати Київради, найгрубіше порушення було допущене ще й на самому початку.
"Міст почали будувати без офіційно відведеної для цього будівництва землі. У поясненні вони стверджували лише, що об’єкт відповідає містобудівній документації, а саме - території транспортної інфраструктури, але ж це не правда, бо частково це зелені зони загального користування. Це жорстке порушення Генплану міста, ДПТ обов’язково має бути розроблено та затверджено – не кажучи вже про те, що мова йде навіть не про звичайну будівлю, а про такий масштабний проект, де щодня збиратимуться сотні киян та туристів", – розповідає депутат Київради Прохор Антоненко.

Дозвіл отримали на старий проект, а будували за "липовим"
Автор зареєстрованої петиції на офіційному інтернет-представництві Президента України також відмічає низку порушень закону.
"В разі розробки ДПТ у Кличка мали проводити громадські обговорення, а цього не відбулося. Там не дозволено будівництво споруд такого типу. Проект було від кореговано - дозвіл на будівництво було отримано на старий проект. А будували відразу за новим проектом, який не пройшов експертизи (експертиза з’явилася 02.05.2019) і не був затверджений. Це прямо заборонено імперативною нормою в частині сьомій ст. 37 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності", - пише Сергій Бригадир.

Також автор офіційного звернення зазначив, що чинний голова КМДА Віталій Кличко, який на момент його призначення президентом Порошенком на цю посаду був Головою Центральної ради Партії "Блока Петра Порошенка "Солідарність", досі продовжує її очолювати, що є порушенням чинного Законодавства України.
"У зв’язку з вищеперерахованими фактами, прошу звільнити Голову КМДА Виталия Кличка на підставі Статті 9 Закону України про місцеві державні адміністрації, де сказано: "Повноваження голів місцевих державних адміністрацій припиняються Президентом України у разі порушення ними Конституції України і законів України", а також надати доручення терміново провести експертизу мосту", - відзначає ініціатор петиції.
Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.