Після гучної заяви Володимира Зеленського про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА послідувала ціла низка заяв мера Києва. Розбірки у НАБУ, необґрунтоване перенесення пленарного засідання Київради та "привіт Богдану" з чергової відпустки діючого міського голови поповнився новим "маневром". Виявляється, що фактична адреса столичної адміністрації нещодавно була змінена в ЄДР – на сайті Міністерства юстиції України вже значиться не Хрещатик, а вулиця Дегтярівська.

Переїхали на Дегтярівську: "Почалися маневри?"

Як виявилося, відповідні зміни місцезнаходження столичної адміністрації, як юридичної особи, були внесені до реєстру наступного дня після інавгурації Президента України Володимира Зеленського – 21 травня.

Популярні новини зараз

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Показати ще

Нова адреса знаходиться поруч із Шевченківським районним судом м. Києва – на вулиці Дегтярівській, 31, корпус 2. Згідно з даними на офіційному сайті "Київблагоустрою", тут же знаходиться і Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА.

Даний факт прокоментував Леонід Косаківський, який обіймав посаду першого голови КМДА з 1993 по 1996 рік, голови Київської міської ради з1994 по 1997 рік та Київського міського голови у 1997–1998 роках.

"Почалися маневри? Треба розуміти, що тепер, якщо восени все ж відбудеться анонсована заміна персоналій на посту глави КМДА, тому, хто заступить на цю посаду, буде запропоновано відправитися за новою адресою. Туди, де тепер, після виборів Президента, згідно із зміненими записами в ЄДР Міністерства юстиції України, зареєстрована юридична особа Київська міська державна адміністрація", – зазначив на своїй сторінці на Фейсбуці перший у незалежній Україні Київський міський голова Леонід Косаківський.

При цьому, жодного слова про дані зміни не було ані на сайті КМДА, ані на сайті Київради. І на обох офіційних сайтах в підрозділі "Контактна інформація" зазначено вул. Хрещатик, 36.

"Раніше в ЄДР була вказана адреса Хрещатик, 36. Вона значиться й сьогодні на сайті міської влади. Мудрують, одначе…", – відзначає Леонід Косаківський.

Заміна назви та пусті графи: "Хоч так врятуватися!"

Та зміною адреси все не закінчилося. Відтепер в графі "Організаційно-правова форма" значиться назва не держадміністрації, а "Орган місцевого самоврядування".

А от пункт "Дані про розпорядчий акт, на підставі якого створено юридичну особу", взагалі, пустий.

Це одразу підмітив і дехто з киян – дізнавшись про цей факт, жителі мегаполісу не приховували обурення.

"У нас всяко буває. При Кучмі мерів призначали. В Одесі Білоблоцького, наприклад. А тут бачимо судорожні рухи по з'їзду з проблеми. Не києм, то палицею. Хоч так врятуватися", – відзначає Леонід Косаківський.

У планах – проведення повного аудиту діяльності Кличка

Втім, на думку політиків, таке можливе "заплутування карт", можливо, навіть піде на руку. Затягування часу перебування Віталія Кличка на посаді дозволить здійснити детальну перевірку його діяльності та виявити усі "підводні камені".

"Як тільки запрацює Верховна Рада, треба одразу створити тимчасову слідчу комісію по Києву і дослідити факти зловживання владою, на кшталт будівництва мостів за завищеною вартістю та низки сумнівних договорів передачі земельних ділянок. Усі ці речі мають бути розглянуті, досліджені, після чого буде надана правова оцінка фактам, про які повідомляється у ЗМІ. А потім вже відстороняти від влади", – наголошує голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

За словами Олександра Федоренка, ця комісія також повинна, нарешті, встановити, хто насправді керує містом та чи, дійсно, до цього має пряме відношення бізнесмен Вадим Столар.

"Такий прецедент вже був в історії Києва – у 2008 році була створена подібна комісія, яку очолив Микола Томенко. Результатом роботи став звіт, після заслуховування якого Верховна Рада призначила дострокові вибори і київського міського голови, і Київради. Аудит діяльності Кличка, як мера, обов’язково має бути проведений і, якщо в його діях буде виявлено порушення чинного Законодавства, потрібно притягати до кримінальної відповідальності", – підкреслює голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна".

Аби все ж дізнатися офіційну версію зміни адреси столичної адміністрації, ми направимо офіційний запит до КМДА. Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.