Незважаючи на чималу кількість проблем у місті, за власною ініціативою мер Києва Віталій Кличко традиційно відтермінував довгоочікуване пленарне засідання Київради. Відповідне розпорядження, як і заява про чергову відпустку, викликали хвилю обурень як серед місцевих мешканців, так і серед колег "по цеху". Та, як виявилося, незабаром на столицю очікує низка кардинальних змін. Яких саме, дізнавалися Знай.ua.

КМДА та виконком: кардинальне розмежування

Як повідомив Знай.ua народний депутат Віталій Безгін, першим кроком оновлення має стати впровадження нової моделі керування містом.

"Ми не хочемо банально поміняти прізвище на вивісці – головна мета в тому, щоб конституційно система працювала більш якісно. Наразі основна пропозиція в управлінні містом полягає в тому, що КМДА та виконавча влада Києва мають бути розмежовані. При Київраді має бути створений виконком, який має очолювати київський міський голова – без призначень Президентом з подання Кабміну", – зазначає народний депутат від партії "Слуга народу", експерт з питань місцевого самоврядування, учасник ініціативи "Кадровий Резерв України" Віталій Безгін.

Популярні новини зараз

Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Згідно із такими оновленнями, КМДА має бути представництвом центральної влади. Її голова по суті має виконувати обов’язки перфекта, має призначатись Президентом, але він не має торкатися господарських питань взагалі: ні бюджету, ні фінансів.

"Це такий собі арбітр від центральної влади, його зона відповідальності – це виконання столичних функцій, це дорадчий голос під час ухвалення тактичних, стратегічних рішень. І за ним також є право призупинити рішенням, що суперечать Законодавству чи Конституції. Якщо до нього не прислухаються, він має право заблокувати дане рішення і оскаржувати його в суді", – розповідає Віталій Безгін.

Районів побільшає та з'являться монотериторії

За словами нардепа, в даній системі діє логіка стримувань і противаги, як це працює на Заході – наразі відповідні зміни вже вписані в проект Закону про столицю.

"Зараз в Києві є лише 10 районів. Наша позиція полягає у тому, що в столиці має відбутися нове районування, кількість районів збільшена до приблизно 25 одиниць. Кількість мешканців у кожному з них, в середньому, становитиме 60 – 80 тисяч. Будуть і винятки із загальних правил – окрему "одиницю" представлятимуть монотериторії з моногромадами", – відзначає народний депутат від партії "Слуга народу".

Як приклад Віталій Безгін привів старий Поділ, який однозначно не є Виноградарем, хоч і розташовані вони у Подільському районі. Населення там 27 тисяч, але якщо дана територія буде спроможна і економічно, і з точки зору розвитку, то вона має право на життя.

Зі 120 - не більше 80 депутатів

Разом із впровадженням нової системи управління містом, зміниться і кількість столичних депутатів, яких наразі у Київраді 120.

"Якщо ми утворюємо райради і на них спускаємо частину повноважень, то ідея про скорочення депутатів Київради має під собою підґрунтя. Ми, відповідно, делегуємо повноваження частини вниз і нам немає потреби мати такий штат. Це – зміни до закону про місцеві вибори, а не про столицю. Вибори в райони будуть відбуватися так само, як і до Київради. Питання кількості ще вирішується: планується, що на місцях буде від 10 до 20 депутатів, а в Київраді – від 45 до 80", – розповідає народний депутат від партії "Слуга народу".

Кінцеві цифри стануть відомі після детальних обговорень та прорахувань зон відповідальності.

Віталій Безгін зазначив, що це завдання уже до наступної Київради – після того, як Верховна Рада проголосує і закріпить нові зміни, новий склад Київради проведе нове районування, зробить відповідне подання на Верховну Раду, яка внесе їх в адмінтерустрій України і Київ буде функціонувати в іншому розрізі.

"Ми створимо законодавче підґрунтя для того, щоб все це можна було робити. Тому що, навіть якщо зараз просто відновити райради без змін Законодавства з точки зору повноважень і без нового районування, то по суті це буде не найкраща опція. В столиці має бути Виконком, до складу якого увійдуть ті, кого обере народ, а КМДА матиме функцію нагляду", - каже Віталій Безгін.

Нові зміни в законі, які планують ухвалити вже в перші місяці роботи Верховної Ради, передбачатиме і те, що вибори будуть відбуватися паралельно і в Київраду, і в райради.

Тож про подальші кроки впровадження вищезгаданих змін та розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.