Впродовж останніх кількох місяців фактично жоден онлайн брифінг голови КМДА Віталія Кличка не обходиться без демонстрації "переможних" роликів з лікарень, підземки чи то будмайданчиків головних інфраструктурних об'єктів. Та все частіше відео за участі міського голови кияни відверто називають "піарними", а потік обурень на офіційних сторінках столичного мера у Фейсбуці лише зростає. Та наданий нардепами, експертами і колегами "по цеху" аналіз управлінських методів діючого міського голови виявився куди жорсткішим. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Віталій Кличко - фото з сайту Київради

Розпіарені парки і туристичні атракції – лише для прикриття глибинних проблем

Як підкреслюють парламентарі, провальна кадрова політика, бюджетна неефективність і імітація боротьби із корупцією – це лише незначна частина надкритичних ознак 6 років правління Віталія Кличка на посаді мера і голови КМДА.

"Напевно, найбільший гріх Віталія Кличка за 6 років на посаді мера і голови КМДА у тому, що він жодним чином не зміг зруйнувати корупційну систему управління столицею і фактично її очолив. Саме це залишається першопричиною всіх основоположних проблем управління Києвом і очевидних проблем міського господарства: імітація боротьби з корупцією та кращих управлінських практик, провальна кадрова політика, драматична бюджетна неефективність, варварська забудова, колапс транспортної інфраструктури стали головними ознаками каденції Віталія Кличка. Він пробував вкластись у декілька парків і туристичних атракцій міста, аби відволікти увагу від усіх глибинних проблем міста, але це, навряд чи, в нього вдалося", – зазначає народний депутат України Андрій Осадчук.

Популярні новини зараз

В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ

Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб

Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Про масштабну забудову столиці стверджують і інші політики. За словами депутата Київради Прохора Антоненка, за роки каденції Кличка, попри пряму заборону закону, приймалися десятки ДПТ, що суперечили як діючому Генплану, так і презентованому нещодавно Кличком.

Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко

"В ці ДПТ включалися всі "хотєлки" забудовників, які потім приймалися більшістю через комісії та голосування в Київраді. Серед найгучніших прикладів, площею в десятки гектарів – "Рибальський", "Нивки", урочище Горбачиха. Чимало об'єктів були напряму пов'язані із екснардепом Микитасем. А Столар до виборів Президента і нової влади майже всюди брав участь, будучи "сірим кардиналом". Зараз до складу "смотрящих" увійшли Тищенко, Комарницький і Степан Черновецький, які намагатимуться проштовхнути свою депутатську фракцію до Київради, щоб разом із тими, хто пройде від Кличка продовжити голосувати за потрібні земельні питання", – зазначає Прохор Антоненко.

Окрім ДПТ, в Києві впродовж останніх років з'являються і сотні сумнівних окремих забудов.

"Це постійна проблема: у більшості випадків це робиться незаконно, проте лише незначну частину вдається зупинити – якщо є протест з боку громади. Ніконов, Микитась, Зубік, Столар та інші забудовники часто будують навіть без землі і жодних документів – потім це все просто легалізують. Одним з прикладів житлові комплекси біля метро "Житомирська", "Святошинська", на Вернадського. При чому, більшість дозвільних документів видані особисто Кличком, а договори оренди, наприклад, підписував виключно міський голова", – відзначає депутат Київради Прохор Антоненко.

Нагадаємо, наразі у НАБУ низку кримінальних справ щодо 29 земельних ділянок, незаконно переданих забудовникам головою КМДА, та поки їхній розгляд "завис у повітрі".

Зміни пріоритетів: жорсткі обмеження в забудові, історичний ареал та транспортний "переворот"

Та, схоже, судячи з гучно презентованого мером Києва Віталієм Кличком оновленого Генплану, "план покращень" в столиці на другий строк правління, у разі його перемоги на майбутніх місцевих виборах, не зміниться.

Про це свідчить проект головного містобудівного документу міста, який вщент розкритикували і політики, і експерти, охрестивши його "масштабною аферою" та "узаконенням будівельного свавілля". А кияни створили відповідну петицію № 9669 на сайті КМДА "Про відхилення проекту Генерального плану м. Києва, представленого на розгляд у 2020 році".

Міжнародний форум "Майбутнє Києва"

Тож першочерговою порадою для потенційних кандидатів на посаду мера Києва, якого жителі столиці обиратимуть вже у жовтні, є кардинальна зміна пріоритетів у керуванні містом.

"Як на мене, ми ще маємо шанс хоч якось врятувати залишки історичного ареалу столиці від остаточного знищення – це надважливо, аби зберегти обличчя міста. Жорсткі обмеження в забудові центру мають бути негайно запроваджені. Також весь комплекс питань транспортної інфраструктури є критичним. Від цього власне можна розплутувати "клубок" і забудов, і планування територій. Команда нового мера зобов’язана розібратися з транспортним колапсом в столиці, який вкорочує нам всім віку і з’їдає сотні мільйонів, а може і мільярди, ВВП столиці", – наголошує нардеп Андрій Осадчук.

Шулявська розв'язка, початок будівельних робіт - березень, 2019

Про невідкладне переформатування підходу до створення системи розвитку міста стверджує і провідний фінансовий аналітик Олексій Кущ.

"Відповідальний міський голова має починати з Генплану та зонування міста. Наприклад, якщо брати Нью-Йорк – інвестор чітко прораховує, що саме хоче побудувати на земельній ділянці: від кількості поверхів, цільового призначення до вимог по інфраструктурі і підключенню до інженерних мереж. Там все це розробляється, виходячи з індивідуальних особливостей – зокрема, і межі санітарної зони. А в столиці не лише відсутня єдина системи розвитку міста, а і все зводиться до хабарів: забудова Києва комерціоналізувалася – кожен будує що хоче і де хоче, незважаючи на норми, нерідко завдаючи величезну екологічну шкоду", – підкреслює Олексій Кущ.

Протести проти забудови зелених зон - фото Знай.ua

Якщо вибори нового мера столиці відбудуться планово, без непередбачуваних змін, то у киян залишається ще майже 4 місяці, аби проаналізувати дії кандидатів та прийняти остаточне рішення.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.