За результатами незалежного дослідження Центру суспільного розвитку «Інтер-Акція», ситуація навколо головних конкурентів на пост мера Києва змінюється з кожним місяцем. Причому, не на користь нинішнього градоначальника Віталія Кличка, який в останні місяці перетворив столицю в одну гігантську розриту яму, намагаючись хаотично відремонтувати те, що не ремонтувалося попередні п'ять років.

У той же час, головний конкурент Віталія Кличка – громадський діяч Андрій Пальчевський – набирає симпатії киян з кожним днем – за його кандидатуру готові віддати свій голос 22,7% жителів Києва серед тих, хто вже визначився з кандидатурою.

Третє місце серед усіх кандидатів займає Микола Томенко, лідер «Рідної Країни».

21 липня Центр суспільного розвитку «Інтер-Акція» представив результати соціологічного дослідження «Зміни електоральних симпатій киян».

Всього було опитано 1500 повнолітніх жителів столиці в режимі face-to-face в період з 13 по 15 липня.

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

З рейтингами всіх кандидатів можна ознайомитися нижче:

За кого з цих людей Ви б проголосували, якщо б вибори міського голови проходили в найближчу неділю?

  • Віталій Кличко – УДАР - 23,8%
  • Андрій Пальчевський - "Перемога Пальчевського" – 22,7%
  • Микола Томенка "Рідна країна" – 10,5%
  • Ігор Смешко - "Сила і честь" – 5,7%
  • Білецький Андрій - "Національний корпус" – 5,5%
  • Олексій Гончаренко -"Європейська солідарність" – 4,5%
  • Ірина Верещук - «Слуга Народу» - 4,1%
  • Сергій Притула - "Голос" - 3,9%
  • Микола Тищенко - «Слуга Народу» - 3,8%
  • Омельченко Олександр – самовисування – 3,3%
  • Олександр Попов - опозиційна платформа "За життя" – 3,3%
  • Дмитро Гордон - "Сила і честь" - 2,7%
  • Володимир Бондаренко - ВО "Батьківщина" – 2,0%
  • Андрій Іллєнко - ВО "Свобода" - 1,6%
  • Борислав Береза - самовисування - 1,3%
  • Юрій Левченко - ВО "Свобода" - 0,6%
  • За іншого кандидата - 0,6%
  • Проти всіх/зіпсую бюлетень - 2,0%
  • Не визначився - 17,9%

Вибори мера Києва - рейтинги

Вибори мера Києва - рейтинги

Директор Центру суспільного розвитку «Інтер-Акція» Юрій Лагутов зазначив, що дослідження проводяться з 2019 року і з кожним разом все більше киян відзначають, що робота нинішнього мера Києва їх не задовольняє.

«Кличка вважають стабільним «трієчником». Кількість задовільних оцінок мера Києва падає, а кількість низьких оцінок зростає. Віталій Кличко в період пандемії намагався зробити з себе борця з коронавірусом, а в цей час гриміли корупційні скандали, у тому числі з Подільсько-Воскресенським мостом. Влітку традиційні відключення гарячої води тривають замість звичайних двох тижнів вже більше місяця. У той же час Віталій Кличко сміливо і необачно обіцяв, що це ганебне явище незабаром зникне», - зазначає Юрій Лагутов.

Також директор Центру суспільного розвитку «Інтер-Акція» Юрій Лагутов зазначає, що Віталій Кличко може отримати «холодний душ» на осінніх виборах мера Києва.

«В той час, як з листопада минулого року Віталій Кличко демонструє стабільне падіння, його головний конкурент – Андрій Пальчевський – демонструє стабільне зростання. Стабільні показники має Микола Томенко. Варто відзначити, що в цей період часу Віталій Кличко постійно викликав незадоволення киян», - зазначає Юрій Лагутов.

Вибори мера Києва - рейтинги

Крім того, соціолог зазначає, що партія «Перемога Пальчевського», тільки нещодавно стартував, уже займає третє місце серед інших партій, які потрапляють в Київраду з 14% голосів. Лідером стала «Європейська солідарність» (16%), а «Слуга Народу» займає друге місце – 14,7%. У той же час партія «Удар», яку представляє Віталій Кличко, опинилася на четвертому місці з 9,3% голосів.

«Мера прийнято вважати господарником, а от як раз з господарством у мера Кличко не все в порядку. Наприклад, якщо брати дитячі садки – треба займати черги за довгі роки або платити хабарі. Постійно кияни спостерігають комунальні проблеми і навіть трагедії, як це сталося з будинком на Позняках. Проблеми з пробками тільки погіршуються – немає ніякого чіткого плану з ремонтом – вони проходять одночасно і хаотично. Тому рівень роздратування киян постійно зростає, так як кияни бачать системно, що в місті не відбувається нічого позитивного. Це пояснює кількість негативних оцінок роботи Віталія Кличка. Це все ставить під сумнів можливість його переобрання на другий термін, навіть незважаючи на те, з ким він може вийти у другий тур», - зазначив політичний консультант, експерт Українського Інституту політики Микола Спірідонов.

Вибори мера Києва - рейтинги

Також політолог оцінив шанси кандидата від «Слуги Народу» Ірини Верещук – вона хоче йти на популярності бренду, ростить впізнаваність серед киян, але її здатність скласти конкуренцію Віталію Кличку у неї досить сумнівна.

«Найвищий рейтинг пізнаваності в Андрія Пальчевського та Віталія Кличка. Він дуже голосно й активно заявляє про себе і давно працює в Києві. Ми бачимо, що, в принципі, лідирує Віталій Кличко, але Андрій Пальчевський відстає від нього на, буквально, соціологічну похибку. Можна припустити, що з Віталієм Кличком може зіграти злий жарт високий антирейтинг.

І в другому турі нинішньому мерові буде дуже важко. Сьогодні можна вважати, що лідери перегонів вже визначилися, але за час, що залишився до виборів, може дуже активно включитися президентська команда. Також дивлячись на рейтинг Андрія Пальчевського, можна зробити висновок, що вже у вересні ми можемо побачити зміну лідерів на передвиборній гонці», - зазначає Микола Спірідонов.

Також політичний експерт зазначає вдалий хід Андрія Пальчевського з вибором назви для партії – згідно з соціологічними дослідженнями, вона вже потрапляє в Київраду.

«Якщо Пальчевському вдасться запросити сильних людей, за яких не буде соромно на округах – це може йому серйозно додати голосів. Адже приклад кадрової роботи «Слуги Народу» показав, що їм нічого запропонувати киянам, крім як Ірину Верещук з Закарпаття. У той же час, «Удар» Віталія Кличка не тільки не підсилює його, а може ще й тягнути вниз», - каже Юрій Лагутов.

Вибори мера Києва - рейтинги

Столиця тільки вступає в активну фазу передвиборних перегонів, тому експерти обіцяють що деякі політичні сили і початківці політики ще зможуть здивувати киян в найближчому майбутньому. Вже у вересні Віталій Кличко може не бути лідером мерських перегонів, а партія «Удар» опустися ще нижче – передумов і ситуація в місті до цього спонукають, а невдоволення людей зростає з кожним місяцем.

Також Юрій Лагутов наводить приклад, коли кияни апелюють вже навіть не до Віталія Кличка, а пишуть депутатам з проханнями про допомогу, адже Віталій Кличко зайнятий виділенням грошей на декоративні скляні мости, а не вирішенням серйозних проблем.