Стало відомо про те, яким буде водопілля в цьому році. Чи можна спрогнозувати це вже зараз.

Таким чином повідомляється, що нинішня зима злегка здивувала українців сильними снігопадами і морозами. Такого не було в Україні вже кілька років.

Дивлячись на поля і ліси, говорять про весняну повінь на річках вже зараз. І ось, на сторінці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника в соціальній мережі Facebook зробили прогноз.

Для початку знадобляться деякі знання з гідрології. Навесні на рівнинах річок України, як правило, помітно зростає водність, підвищується рівень вод, і збільшується швидкість течії. Через це і настає повінь.

Причиною цього є ніщо інше як запаси снігу. На висоту весняної повені може впливати величезна кількість факторів: особливості річкового басейну (площа, рельєф, відсоток лісів, боліт, орних земель тощо), обсяг снігозапасів, насиченість ґрунту вологою перед зимою, наявність дощів у період сніготанення, інтенсивність наростання тепла та інші. Тому судити про масштаби повені тільки по висоті шару снігу - не можна.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами"

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Найбільші повені в річці Прип'ять були в 1895, 1932, 1979, 1999 і 2013 роках.

Тим часом мандрівник з Прикарпаття Мирон Мірецький пересувався по гірському масиву Горгани, де зустрів двох рисей фото яких опублікував на своїй сторінці в соцмережі Facebook. Сфотографувати тварин чоловік зміг 3 січня, проте точну локацію він не вказав, щоб на їх слід не змогли вийти браконьєри.

Також портал Знай писав, що набережну Ужгорода облюбували білосніжні красені - в теплі краї не заманиш.

Раніше повідомляли, Карпати пощадили українців взимку-сонце, гори і жодної лавини.