Цього дня православна церква вшановує пам'ять святих мучеників Трохима Синадського та Зосими Кілікійського.

Інші назви свята: "Зосима", "Трофім", "Трофімів день", "Бджолина дев'ятина". Дні з 2 по 10 жовтня мали славу в багатьох місцях Русі бджолиного свята. Цими днями готували бджолину родину до зимівлі, прибирали вулики на зимовий спокій, у теплий затишок.

Також відзначали день Самуїла, якого вважали за чоловічого заступника. Тому сьогодні чоловіків вітали, влаштовували застілля зі смаженою картоплею та опеньками. Бога прийнято просити про хорошу погоду. Вона дуже важлива тим часом, щоб встиг дозріти овес. Намагалися встигнути прибрати льон та коноплі.

Народні прикмети на 2 жовтня

Є прикмета, що сьогодні, збираючи буряки та моркву, потрібно низько нахилитися до землі. Тоді вона подарує красу та здоров'я дівчині. Ще є повір'я, що сьогодні землею ходить покровитель південних вітрів, які дарують тепло. Раніше його намагалися задобрити подарунками і тому влаштовували чаювання в полі з булками у вигляді сонця та трав'яним відваром.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Задумані бажання цього дня обов'язково здійсняться, якщо ви ні з ким не посваритеся і всю добу даруєте людям добро. День чудово підійде для нових починань та планів на майбутнє, всі вони з успіхом втіляться у життя.

А ось нових знайомств краще уникати, тому що вони завдадуть багато клопоту, тільки якщо у вас є половинка. В іншому випадку ви станете винятком для цієї прикмети і зможете створити міцний союз. Волосся і нігті краще не стриг, це на нещастя. Вранці розчештесь дерев'яним гребінцем. Це принесе гроші та удачу.

Не спускайтеся в льох, бо вам може здатися Домовик. Якщо вже зайшли, швидше йдіть, перехрестіться і принесіть йому частування. Інакше буде лихо.

На столі сьогодні обов'язково має бути мед. Якщо з'їсти його більше, то зможете одужати. Вранці натще з'їжте чайну ложку меду і запийте теплою водою. Це допоможе захиститись від шлункових хвороб. За будь-якої хвороби використовуйте мед, він допоможе.

Також сьогодні потрібно звернути увагу на сни, запам'ятайте їх та роз'ясніть. До них потрібно поставитися серйозно. Найбільш корисними будуть поради друзів та родичів. Також слухайте свою інтуїцію, вона є особливо активною сьогодні. А якщо ви докладете багато зусиль для задуманого, то ваша праця дасть результат.

Нагадаємо про привітання з Днем вчителя у прозі: як батькам та учням порадувати педагога словами у 2022 році.