Попри серпневу інфляцію у річному виражені майже 24%, яка відбилася у вартості багатьох товарів і послуг, ціна десятка курячих яєць за цей період на диво навіть зменшилася.

Для порівняння у серпні порівняно з січнем 2022 року середня вартість десяти курячих яєць знизилася на 20% - до 28,5 гривень. Проте протягом вересня поточного року ситуація різко змінилася. Її прокоментував фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький.

У вересні середня вартість десятка курячих яєць раптово зросла порівняно з серпневим показником одразу на 72% - до 49 гривень. А з початку жовтня вартість продовжує зростати.

Яйця курячі. Фото: скриншот з відео

Причиною такої ситуації фахівець називає, зокрема, сезонність - в осінньо-зимовий період вартість яєць традиційно зростає, оскільки збільшується попит на них і зменшується пропозиція на ринку. Додатково в умовах воєнного стану все тільки загострюється.

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Попит серед українців водночас зменшився через те, що багато громадян змушені були виїхати за кордон через війну. Крім того, з початку серпня у зв’язку з набранням чинності "зернової угоди" почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку.

Внаслідок цього зростає вартість зерна на внутрішньому ринку, що збільшує, зокрема, собівартість виробництва яєць і, відповідно, кінцеву роздрібну ціну.

Ціни на яйця в Україні, Богдан Слуцький – фінансово-економічний оглядач

Саме на основі вищевказаних причин, експерт прогнозує подальше зростання цін на курячі яйця до кінця цього року ще на близько 10-15% залежності від категорії продукції.

Відповідно, очікується, що середня вартість десятка курячих яєць на кінець року буде коштувати близько 60 гривень. Водночас вартість десятка найвищої категорії курячих яєць (відбірні) може впритул наблизитися до позначки в 100 гривень.

Водночас згідно з прогнозом через якийсь час очікується й зниження їхньої вартості. Орієнтовно це може відбутися, починаючи з другого кварталу наступного року. Зокрема, внаслідок настання сприятливих кліматичних умов та збільшення пропозиції продукції на ринку.

Проте на кінцеву вартість продукції продовжать тиснути інфляційні та девальваційні ризики, зокрема через вартість пального та зерна на внутрішньому ринку, додає фахівець.

Курячі яйця, скріншот: Youtube

Нагадаємо, як ніколи не можна зберігати гарбузи: втратите урожай і залиштеся без запасів

Як повідомляв "Знай.ua", понад 42 гривні за долар: новини про "ядерку" потягнули курс валют вгору, де межа

Також "Знай.ua" писав, чому чорнобривці потрібно закопувати на городі восени: порада на вагу золота