Цього дня православна церква вшановує пам'ять святого Луки — апостола від сімдесяти, сподвижника апостола Павла.

Інші назви свята: "Лука", "День святого Луки", "Лука Голодний".

Цибуля була особливою стравою цього дня, намагалися їсти її якомога більше. Часник та інші гострини теж включали до страв. Вважалося, що вони можуть позбавити багатьох хвороб. А святому Луці молилися про добрі стосунки в сім'ї, любов між подружжям, просили допомоги ще рибалки та городники.

Маленьким дітям теж давали цибулю, хоч трохи, щоб вони весь рік не хворіли. Немовлятам просто капали трохи цибульного соку в молоко. Жінкам можна протерти обличчя цибульним соком, щоб повернути молодість та красу. Голову теж можна помити водою з пюре сирої цибулі, щоб волосся було сильним і блискучим.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

Це останній день, коли осика та дуб скидають листя. Є повір'я, що можна загадати бажання, стати під деревами і чекати поки впаде листочок. Тоді бажане здійсниться. Якщо ж ви ловите рибу в морі, то можете попросити апостола Луку про хороший улов і захист від потоплення.

Народні прикмети на 31 жовтня

Не можна цього дня давати нікому сіль у борг, навіть найближчим людям. Тож ви подаруєте сімейне щастя. Але якщо забули, то треба взяти цибулину, макнути її в сіль і з'їсти. Тоді щастя знову буде з вами.

Найчарівніша їжа 31 жовтня – пиріжки. Їх треба пекти зі словами побажаннями для близьких. Їх нагодуйте потім ними. Побажання скоро здійсняться. Також постарайтеся не пити цього дня алкоголь.

Алкоголь

Є також заборони з іншого популярного свята – Геловін. Не можна обертатись, якщо вночі почули за спиною кроки. Це можуть бути духи. Не залишайте вікна та двері відчиненими, щоб духи не проникли до будинку. Також не сушіть вночі білизну на вулиці або балконі. Вони притягнуть нещастя. Якщо повісили, краще ще раз перепрати.

Нагадаємо про Геловін-2022: лякаючі традиції , які змушують кров з тинутим і гуляння на годину довше.

Раніше ми повідомляли, як полюбити гарбуз за 3 кроки: найпростіші рецепти з фрукта, щоб підготуватися до Геловіну-2022.