Українців попередили про те, що споживчі ціни у 2023 році зростатимуть, але дійсність відрізнятиметься від прогнозів аналітиків.

У пояснювальній записці до проекту держбюджету на 2023 рік (№ 8000) йдеться про те, що пригнічений споживчий попит стримуватиме динаміку цін. За прогнозом, зростання споживчих цін у 2023 році зменшено з 30% до 28% (у вимірі грудень до грудня). Зростання цін виробників зменшено з 35,7% до 32,2% (у вимірі грудня до грудня).

Українці, фото знай.ua

Однак, судячи з припущень чиновників, вплив на ціноутворення матимуть декілька факторів: зменшення пропозиції сільськогосподарської продукції, зростання цін виробників та ускладнення логістики. У той момент, коли експорт відновлюватиметься, ціни почнуть "вирівнюватися" з європейськими.

Як заявили у Міністерстві економіки, вітчизняні виробники підняли ціни на промислову продукцію на 25,8%, у річному обчисленні – 51,5%.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

У IV кварталі очікується, що основним фактором впливу стануть тиск на ціни виробників через вартість енергоносіїв, що зумовить зростання цін до 10% протягом кварталу, зазначається в записці пояснення.

Виробництво молока, скріншот з відео

Раніше ми писали, індекс "Олів'є" до Нового року: скільки коштуватимуть інгредієнти і де вигідніше купити

Як повідомляв Знай.ua, зуби, ніби не чистив тиждень: українцям розповіли, як не допустити ненависну жовтизну