Атаки російських окупантів по енергосистемі України провокують дефіцит електроенергії, який, зрештою, неприємно позначиться на цінах на продукти харчування. Про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний на брифінгу у четвер, 8 грудня.

Дефіцит в енергосистемі України не лише створює незручності для українців постійними відключеннями світла, а й суттєві випробування для бізнесу, а особливо для виробників продуктів. Зрештою, ця ситуація призведе до подорожчання продуктів.

Супермаркет. Фото: Знай. UA

Так, у Нацбанку прогнозують, що проблеми в енергосистемі посилять інфляцію на 1-2% наступного року. Зазначається, що українці вже почали відчувати прискорення інфляції, але загалом зрозуміти наскільки і яка продукція подорожчає залежатиме від того, за яким сценарієм розвиватимуться події.

Супермаркет, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

"За нашими оцінками, дефіцит електроенергії посилить інфляційний тиск на 1-2 процентні пункти в 2023 році", - зазначив Андрій Пишний.

Глава НБУ підкреслив, що собівартість продукції збільшиться через низку причин - використання генераторів, потреби в паливі та порушення в технологічних процесах.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українцям показали оновлені ціни на овочі та фрукти: багато подорожчало, але є і здешевлення.

Також наш портал інформував, м'ясо, яйця, молоко та олію: українцям показали оновлені ціни на популярні продукти.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, гречка, цукор, хліб та соняшникова олія: АТБ та Metro показали ціни на популярні продукти в середині листопада.