З настанням значних холодів та обстрілами критичної інфраструктури, зокрема енергетики, росіянами, українці почали шукати способи здобути електрику.

Хтось користується більш простим методами - свічками, налобними ліхтариками, гірляндами з Jysk, а хтось наважується і на покупку генератора. Але багато хто вважає, що не можна просто прийти купити (або замовити звідкись) генератор і на повну користуватися, насолоджуючись електрикою. І мова зараз не про їх високу ціну, а про документи, які необхідні для користування.

Чи це так? Про це українці нарешті довідалися. Корисною та важливою інформацією поділилися "Алло" у соціальних мережах.

Генератор, скріншот: Youtube

Як з'ясувалося, для будь-якого такого обладнання не потрібні ліцензії, якщо вони використовуватимуться для власних потреб.

Популярні новини зараз

Для ФОП вступили у дію нові правила

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Генератори не належать до машин, механізмів підвищеної небезпеки, тож дозвіл Держпраці також отримувати не потрібно. Водночас, інспектори Держпраці можуть вимагати декларацію відповідності всіх власників будь-яких генераторів.

Також варто пам'ятати, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення можуть здійснюватись після отримання дозволу на викиди. У той же час, власникам портативних генераторів дозвіл на викиди не потрібен.

Крім того, не потрібна ліцензія на зберігання палива в тарі до 5 літрів. Але якщо паливо зберігатиметься в каністрах та бочках, то потрібна ліцензія на його зберігання.

Інформація від "Алло"

Нагадаємо, що українці втратять останні гроші через генератори: чому їх не можна включати надовго.

Раніше ми повідомляли, що попит на генератори приніс нову проблему: українським водіям радять запасатися паливом.