Враховуючи, як стрімко зростають ціни на більшість продуктів в Україні, падіння вартості того чи іншого товару безумовно викликає бажання зробити на запаси, коки й він не здорожчав.

Наприкінці січня експерти плодового ринку прогнозують низьку ціну на яблука цього сезону. Вони пояснюють це наступним чином. Причина, за їхніми совами, у тому, що через сильне падіння внутрішнього споживання через вимушену міграцію українців та значне падіння купівельної спроможності тих, хто залишився.

Керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій прокоментував ситуація в матеріалі журналу "Садівництво по-українськи". Фахівець назвав й інші фактори, які вплинуть на ринкову ситуацію нового сезону.

Яблука. Фото: скриншот Youtube

Наприклад, він відзначає, що ціни на пакувальні матеріали виросли й будуть рости в міру здешевшання гривні. Адже цього року логістика стала значно дорожчою, також очікується, що здорожчають енергоносії.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Відповідно, все це буде тиснути на ціни яблук. Однак згідно з прогнозом вартість самого яблука не буде перевищувати 30% в структурі собівартості поставленого яблука на ринок споживання. Тож експортерам потрібно буде докласти понад 70% витрат до собівартості для того, щоб здійснити експорт.

"В існуючій економіці – це буде непросто. Також серед трендів буде питання повернення ПДВ експортерам, адже станом на середину серпня, для прикладу, наша компанія, ще не отримала навіть за січень, а це сильно впливає на весь ланцюг від фермера до постачальників інших складових", – вважає експерт USPA Fruit. Володимир Гуржій

Фрукти, супермаркет. Фото: Youtube

Нагадаємо, пенсіонерам видадуть доплату: у ПФУ пояснили, як отримати гроші

Як повідомляв "Знай.ua", продавці змінили цінники на курятину та яловичину: м'ясо собі дозволити зможе не кожен

Також "Знай.ua" писав, подорожчання на 5-10% щомісяця: на яку категорію продуктів ціни злетять вже скоро