В Україні не припиняється зростання цін на фрукти та овочі, незважаючи на прогнози експертів про те, що після свят вони почнуть знижуватися. Це пов'язано, зокрема, з маленькими запасами, а імпорт за традицією дорожчий за вітчизняну продукцію.
Аналітики проекту EastFruit провели черговий моніторинг цін на початок лютого, завдяки якому можна побачити, що відбувається на українському плодоовочевому ринку.
У ціні додали помідори. Це пояснюється високим попитом на тепличні томати на українському ринку та суттєвим скороченням пропозиції цієї продукції. На сьогоднішній день овочі реалізують по 65-73 грн/кг ($1,78-2/кг), що в середньому на 10% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.
Подорожчання торкнулося і моркви, оскільки в багатьох місцевих виробників закінчуються запаси якісної моркви, а врожай був досить низьким. Зараз її ціна - 20-25 грн/кг ($0,55-0,68/кг), що в середньому на 17% дорожче тижнем раніше.
Терміново біжіть до супермаркету, поки не почалися тривалі відключення світла: що потрібно купити кожному українцеві
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Штрафи за дрова: українцям підказали, як уникнути покарання за деревину на своєму подвір'ї
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Менш доступним також став буряк і цибуля. До категорії позицій, що подорожчали, увійшов солодкий перець і огірки, а ось картопля і часник трохи впали в ціні.
Що відбувається в сегменті фруктів: подорожчали яблука, виноград та банан . Також демонструють зростання цін гранат та ківі. Зросла вартість мандаринів та грейпфрута. Водночас апельсини та груші почали дешевшати.
Нагадаємо, тепер буде м'ясо: українцям показали нові ціни на свинину, шашликом тут і не пахне
Раніше ми писали про те, що овочі борщового набору подорожчали знову: як часто українці зможуть варити улюблену страву