Минулого року споживчі ціни зростали зі значним темпом. У 2023 році низка факторів, як і раніше, тиснуть на підвищення цін, але водночас інфляція почне сповільнюватися. Про це йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку України.

2022 року в Україні стрімко зростали ціни на продукти харчування, що насамперед було спровоковано наслідками повномасштабного російського вторгнення. Загальносвітові процеси також вплинули на цінову динаміку, адже багато високорозвинених країн зіткнулися з різким зростанням інфляції. У Нацбанку прогнозують, що ризики безпеки ще довго чинитимуть тиск на ціни в Україні.

Супермаркет. Фото: скрін youtube

Водночас у відомстві очікують, що з весни 2023 року інфляція почне знижуватись, чому сприятимуть жорсткі монетарні умови, вщухання світових інфляційних процесів та послаблення попиту.

Супермаркет, фото: Знай.ua

Популярні новини зараз

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Показати ще

У НБУ наголосили, що незважаючи на уповільнення продовольчої інфляції, її рівень протягом року залишатиметься на досить високому рівні. Це зумовлено тими ж ризиками безпеки, перебоями зі світлом та зниженням урожаїв.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українцям доводиться економити та "ловити" знижки через інфляцію: як сильно виріс середній чек у супермаркетах.

Також наш портал інформував, цінники будуть надхмарними? Українцям розповіли, як зміниться вартість курячих яєць у 2023 році.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, в Україні стрімко дорожчають овочі та фрукти, але це ще не межа: якою буде ситуація на ринку в майбутньому.