Другий місяць поспіль в Україні знижується інфляція, а разом із нею і зменшуються темпи подорожчання продуктів та товарів. Наприклад, вже суттєво сповільнилося зростання цін на олію, хліб, м'ясо та інші продукти. Проте є і продукти, які дорожчають дуже стрімко. Про це повідомляє Національний банк України.

У лютому 2023 року рівень інфляції знизився з 26,0% до 24,9% у річному обчисленні. На тлі цього в Україні суттєво пригальмувалося підвищення цін на низку продуктів з енергоємним виробництвом. До переліку таких товарів входять соняшникова олія, хліб, консерви, молочні продукти, м'ясо, крупи та борошно.

Супермаркет. Фото: скрін youtube

Також у НБУ наголошують, що зміцнення гривні на готівковому ринку сприяло уповільненню зростання цін на імпортну продукцію. Утім, поки що не все так райдужно, адже в Україні прискорилися темпи подорожчання багатьох овочів, зокрема цибулі, моркви, огірків та томатів.

Продукти у супермаркеті, фото: Знай.ua

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

"Водночас через скорочення пропозиції внаслідок низького врожаю швидше зростали ціни на овочі, зокрема, на цибулю, моркву та тепличні овочі. Останні дорожчали ще й через великі витрати бізнесу в попередні місяці, а також наслідки землетрусу в Туреччини", - йдеться у повідомленні НБУ.

Раніше портал Знай повідомляв, що півзарплати за помідор: цінники на овоч злетіли до 250 гривень за кіло, чи є надія на здешевлення.

Також наш портал інформував, весна прийшла, але шашлик скасовується: в українських супермаркетах різко подорожчало м'ясо та сало.

Крім того, ми писали, на борщ не вистачить, але можна зварити рагу: в Україні дешевшає картопля, а морква та капуста різко дорожчають.