У багатьох українців, які хоч трохи розуміються на економічних питаннях, були сподівання на те, що березнева індексація пенсій компенсує зростання цін на продукти та послуги. Проте за весь 2022 рік в Україні інфляція становила 26,6%, а ось пенсійні виплати, згідно з Держстатом, зросли менш ніж на 16%.

Після елементарних підрахунків стає зрозумілим, що пенсії не встигають наздоганяти ціни.

Про це стало відомо завдяки інформації від Державної служби статистики.

Супермаркет. Фото: скрін youtube

За інформацією Держстату, за минулий рік (з лютого до лютого) вона склала майже 32%. Таким чином, темпи зростання цін на продукти, що становлять левову частку витрат середнього пенсіонера, за рік перевищили темпи зростання пенсій у два рази.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Показати ще

Згідно із відкритою статистикою, в Україні хліб за рік подорожчав на 20%. Наприклад, якщо торік білий батон коштував приблизно 20 гривень, то сьогодні його ціна в середньому становить близько 25 гривень. Найпопулярніша в країні крупа – гречка – подорожчала на 30% – у середньому із 60 до 80 гривень за кілограм.

Супермаркет. Фото: скрін youtube

Макарони (ріжки) вітчизняного виробництва зросли в ціні на 25% – з 32 до 40 гривень за кілограм. Істотно подорожчали курячі яйця (на 80%) – з 40 до 70 гривень за десяток. Соняшникова олія подорожчала на 15% – з 70 до 80 гривень за літр.

Вершкове масло зросло у ціні на 25% – з 65 гривень до 80 гривень за 200-грамову пачку. Сир додав у ціні 25% – із 260 до 320 гривень за кілограм. Молоко подорожчало на 18% – у середньому із 34 гривень до 40 гривень за літр.

Молочка, скріншот: YouTube

За рік м'ясо стало дорожчим на 25%. Тобто, якщо рік тому куряче філе коштувало близько 100 гривень за кілограм, то сьогодні його середня ціна – 130 гривень. Зросла в ціні і картопля – вона подорожчала на 35% приблизно з 7 до 9 гривень за кілограм.

М'ясо в супермаркеті, скріншот: YouTube

Ціна цукру за рік, за статистикою, збільшилася на 32% – з 35 гривень до 45 гривень за кілограм. Чай подорожчав більш ніж на 35%: рік тому упаковка чаю з 25 пакетиками по 2 г кожен коштувала 50 гривень, то зараз її ціна - близько 70 гривень.

Нагадаємо, пенсіонери отримають "потужну" доплату через вік: у Мінсоцполітики назвали умови.

Раніше повідомлялося, всі забувають їх мити: названі найбрудніші предмети на кухні.

Також, українці отримають надбавку до пенсій: кому і скільки виплатять.