На офіційній сторінці Конституційного суду України в соціальній мережі Facebook з'явилася публікація щодо розміру найменшої пенсії, таким чином вирішивши це "вічне" питання.

Суд відповів на запитання, яке виникло після скарги громадянина Ігоря Л. Він запитував про можливість стягнення боргу з пенсійної виплати та про гарантовану мінімальну суму для літньої людини, з якої відбувається часткове стягнення пенсії на користь боргу.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Суд, розглядаючи скаргу, визнав неконституційними деякі норми законів № 1404 "Про виконавче провадження" (приписи абзаців 4, 5 частини другої статті 70) та № 1058 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (абзаців 3, 4 частини другої статті 50).

Згідно з висновками суду, які зазначені в публікації, мінімальна пенсійна виплата, яку мають гарантувати пенсіонеру, має бути не нижчою за прожитковий мінімум, за умови, що в нього немає інших джерел прибутку, крім пенсії.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

На сьогоднішній день прожитковий мінімум для українців непрацездатного віку становить 2093 гривні. Таким чином, мінімальна пенсія для громадян не повинна бути нижчою за цю суму.

Отже, у разі наявності боргів у пенсіонера, які стягуються за судовим рішенням, сума стягнення має бути встановлена ​​таким чином, щоб на рахунку боржника залишалося не менше ніж 2093 грн пенсії.

Нагадаємо, кому відмовлять у субсидії у 2023 році: частина українців може залишитися без допомоги

Як повідомляв "Знай.uа", Кабмін придумав нову соцпослугу для українців з важкою ситуацією, але грошей не дадуть

Знай.ua писав, на 25-30%: в Україні можуть суттєво підвищити ціни на електроенергію, але споживачі їх "не потягнуть"