Громадяни України, які доглядають людей похилого віку, можуть отримати допомогу від держави. Проте право отримання виплат доведеться ще довести. Про це йдеться у постанові №859 Кабінету Міністрів України.

Претендувати на виплати з догляду за людиною пенсійного віку можуть його родичі, які проживають з нею на одній території та ведуть загальний побут.

Догляд за пенсіонером, скріншот: YouTube

Для отримання допомоги доведеться зібрати великий пакет документів, що складається з:

  • паспорти особи, яка претендує на виплати;
  • ідентифікаційного коду претендента на виплати та пенсіонера;
  • заяви про згоду на надання соцпослуги;
  • заяви про згоду на отримання соцпослуги;
  • довідки до акту огляду медико-соціальної експертної комісії (для людей з інвалідністю);
  • висновки лікарської комісії медустанови щодо необхідності догляду за такими громадянами внаслідок когнітивних порушень;
  • висновок лікарської комісії необхідність догляду за невиліковно хворими громадянами, якщо через порушення функцій організму що неспроможні обслуговувати себе.

Пенсіонерка. Фото: скриншот youtube

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Крім того, необхідно подати декларацію про доходи кожного члена сім'ї, яка має включати період у 6 місяців. Якщо всіх критеріїв для отримання виплати буде дотримано, то її нарахують одразу. Розмір допомоги розраховується індивідуально та залежить від різних критеріїв.

Раніше портал Знай повідомляв, у 55 років, навіть якщо немає стажу: хто з українців може вийти на пенсію на особливих умовах.

Також наш портал інформував, українці можуть суттєво збільшити пенсію, але доведеться піти на "жертву": що потрібно зробити.

Крім того, ми писали, можна навіть не виходити з дому: як подати заяву на призначення та перерахунок пенсії за допомогою смартфона.