Українці, які досягли пенсійного віку, але не мають права на отримання пенсії через недостатній страховий стаж, мають можливість отримувати соціальну пенсію - тимчасову допомогу, що надається з метою соціального забезпечення.

Якась Валентина Луговцова із села Великоплоське Одеської області поцікавилася — їй 63 роки, страхового стажу 17 років. На пенсію жінка хотіла вийти ще п'ять років тому, коли їй було 58. Однак тоді у Пенсійному Фонді заявили, що вона не має необхідних 26 років стажу. А зараз кажуть, що вона зможе вийти на заслужене повітря у 65-річному віці. Тому постало питання — чи може вона отримувати соціальну допомогу від держави.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Насамперед звернемо увагу, що у відповіді на лист вказано загальну інформацію та надано кілька варіантів стажу, необхідного для отримання пенсії за віком. Залежно від року народження та періоду відходу на пенсію, необхідний стаж може змінюватись. У такому разі пенсія за віком надається особам, які мають достатній стаж відповідно до встановлених нормативів.

Зокрема, з 1 січня 2023 року для отримання пенсії у віці 60 років необхідно мати не менше 30 років страхового стажу. Якщо у цьому віці недостатньо стажу, то право на пенсію виникає у віці 63 роки за наявності стажу не менше ніж 20 років.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

У разі досягнення 65 років особи мають право на призначення пенсії за віком за наявності певного стажу. Залежно від року, в якому вона досягає цього віку, необхідний стаж може змінюватись від 15 до 25 років. Вказані вимоги діють до 2028 року.

Якщо в особи недостатньо стажу для отримання пенсії за віком (менше 15 років), то у віці 65 років вона може отримувати державну соціальну допомогу, яку надають замість пенсійних виплат. Ця допомога відома як соціальна пенсія за віком.

Пенсіонер. Фото: скриншот Youtube

Зазначимо, що тривалість необхідного страхового стажу для отримання пенсії у віці 60 років з кожним роком зростає. Цей процес триватиме до 2028 року. Таким чином, для виходу на пенсію у віці 60 років у 2028 році потрібно мати не менше ніж 35 років стажу.

Нагадаємо, довго не знатимуть: в українців можуть відібрати частину субсидії, хто в зоні ризику

Як повідомляв "Знай.ua", по 4000 гривень щомісяця: хто з українців отримає додаткову фінансову підтримку

Знай.ua писав, чи можливий достроковий вихід на пенсію: яких вимог потрібно дотриматися