Журналісти отримали доступ до бази даних волонтерів, внесених до системи "Шлях" Львівською обласною військовою адміністрацією.

Журналісти "Наші гроші. Львів" виявили ціле гроно таких організацій, пов'язаних з уже колишнім позаштатним радником голови ЛОВА з питань гуманітарної допомоги і волонтерства Олексієм Шевчуком.

Посадовець організовував ухилянтам виїзд закордон. Фото ДБР

За попередніми даними тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, мова йде про майже 9,4 тисячі чоловіків призовного віку, які безповоротно виїхали через систему "Шлях".

Цю цифру опублікували два місяці тому, але досі громадськості не відомі ані назви громадських організацій, ані імена втікачів чи організаторів. Представники парламентської слідчої комісії відмовилась надати НГЛ дані про сумнівні благодійні чи громадські організації і їхніх "волонтерів". Так само як і прикордонна служба, і «Укртрансбезпека», яка є адміністратором системи.

Популярні новини зараз

Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків"

Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Показати ще

Кому вдалося виїхати за кордон

Редакція НГЛ все ж змогла отримати доступ до масиву даних із наказами ЛОВА про внесення до системи "Шлях". Мова йде про майже 1800 організацій, на прохання яких через систему "Шлях" було видано понад 32 тис. дозволів на виїзд.

Серед регулярних заявників до Львівської ОВА ми виявили низку організацій, про яких нічого невідомо. Все б нічого, але від них вносили до "Шляху" сотні осіб. Можна було б пояснити це тим, що після повномасштабного вторгнення зареєстрували дуже багато фондів. Молоді організації…

Не дивно, що й сайтів нема чи сторінок зі звітами в соцмережах. Але, як не дивно, нема також актуальних телефонів, ні зв’язку із засновниками та їхніми керівниками, які, таке враження, переховуються від журналістів.

Схеми

Нагадаємо, ми писали, що в Україні посилять перевірки чоловіків, які хочуть виїхати за кордон: "Так і не повернулися".

Як повідомляв "Знай.ua" сміттєспалювальний завод Шпіттелау: постійно встановлюючи нові стандарти захисту довкілля.

Також "Знай.ua" інформував, схитрувати перед військкоматом тепер не вдасться: медкомісії зазнали змін.