Українців попередили про зростання цін на продукти, товари та послуги, хоча влітку експерти прогнозували здешевлення завдяки початку сезону. Він дійсно стартував, але свою роль відіграє вже інший фактор.

Продукти та інші товари можуть подорожчати одразу на 15-20%, що призведе до подальшого зубожіння українців та зростання інфляції. Про це заявила у своєму Telegram-каналі народна депутатка від "Європейської солідарності" Ніна Южаніна.

Українці, фото Знай.ua

За її словами, такий сценарій можливий після збільшення ПДВ та акцизного податку на пальне. Ціни на пальне у липні зростуть приблизно так:
  • А95 – по 12 грн/л,
  • ДП - по 8 грн/л,
  • газ – по 3 грн./л.

Подорожчання пального вплине на вартість логістики, тим більше, що зараз вона порушена через відсутність авіаперевезень та блокування морських портів. Тобто зараз усі товари та продукти перевозять авто.

Супермаркет. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Показати ще

Окрім того, підвищення ПДВ та акцизів може призвести до збільшення частки нелегального тіньового ринку нафтопродуктів, як попередила Южанина, тому данний крок не буде таким ефективним, незважаючи на сподівання.

"Збільшення ПДВ з 7% до 20% та акцизу призведе до додаткових надходжень до бюджету на 8 млрд грн на місяць, а прямі та непрямі втрати платників податків і споживачів товарів та послуг складуть понад 10 млрд грн на місяць", - зазначила Ніна Южаніна.

Раніше ми писали про те, що всього 4 категорії: у ПФУ розповіли, хто перший у черзі на отримання виплат