У 2023 році для виходу на пенсію у 60 років потрібний страховий стаж 30 років. Проте, деякі категорії українців мають можливість вийти на заслужений відпочинок на пільгових умовах.

Нарахування такої пенсії відбувається за пільгами. Так, вихід на заслужений відпочинок раніше за належний час мають право ті люди, які працювали на шкідливому виробництві, нагадали в Пенсійному фонді.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Формула нарахування пенсії за віком на пільгових умовах дуже схожа на ту, що використовується для звичайної пенсії. Однак важлива умова полягає в тому, що якщо людина виходить на пенсію достроково, то після досягнення загальновстановленого пенсійного віку жодного додаткового перерахунку немає.
Наприклад, за кожен рік роботи у шкідливих для здоров'я умовах пенсіонеру "плюсують" по одному році до стажу, як і для звичайних пенсій. Якщо людина пропрацювала на такому підприємстві 31 рік, то розмір пенсії становитиме 31% від зарплати.

Гроші. Фото: скрін youtube

Також варто попередити, що наявність так званого "шкідливого" стажу не дає право на отримання надбавок, згідно із законом, цього не передбачено. Робота за Списком №1 несе дві основні пільги: зниження пенсійного віку та подвійний стаж.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Нагадаємо, індексація пенсій в Україні увійшла до фінальної стадії: хто залишиться без нових виплат

Раніше ми писали про те, що "Нова пошта" зменшила вартість доставки посилок: куди можна відправляти в рази дешевше

Як повідомляв Знай.ua, що буде, якщо не передати показання електролічильника: всі споживачі повинні про це знати