Ситуація з енергетикою в Україні залишається складною. Громадян попереджають про примусове знеструмлення, якщо вони не будуть розумно ставитися до споживання електроенергії, особливо в пікові години з 16:00 до 23:00.

Під час літньої спеки українці активно користуються кондиціонерами, які також дають навантаження на електромережу, через що можуть застосовуватися примусові обмеження, попередив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Кондиціонери, фото: скріншот з відео

"Якщо цей тренд утримається і будуть далі стояти 29, 30, 31 градус тепла, що цілком ймовірно, то є два вибори: або споживачі навчаться хоча б частково вимикати кондиціонери час від часу, або в якийсь момент потрібно буде застосувати примусові обмеження", - сказав він.

Українців не змушують повністю відмовлятися від кондиціонерів. Є рекомендовані правила використання – економний режим, 25 градусів. Це дозволить знизити навантаження на електромережу.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

"Поки що немає тренду на зниження цього споживання і споживання йде безтурботно, що в певний момент цілком може призвести до примусових обмежень", – додав експерт.

За його словами, найвище споживання кондиціонерів саме у великих бізнес-центрах, торгових центрах. Їхні власники несуть відповідальність щодо контролю температури. Крім того, мешканці приватних квартир теж мають заощаджувати.

Спека, фото mixnews

Як повідомляв Знай.ua, світло, газ, вода та продукти: скільки доведеться платити під кінець 2023 року