В Україні прогнозують чергове зростання цін на продукти, цього разу через подорожчання палива. Очікується, що це розпочнеться вже протягом літа та на початку осені.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук повідомив, що насамперед ціни зростуть на м'ясо. У той же час, суттєвого подорожчання овочів можна не боятися до кінця жовтня завдяки фактору сезонності.

"Але коли вони будуть закладатися в зберігальні системи - а охолоджувальні камери або інші системи зберігання у багатьох виробників зосереджені на електроенергії - тоді буде зростання цін", - додав він.

Ціни на овочі, скріншот: YouTube

Марчук зазначив, що ціни почнуть змінюватися в залежності від пори року, а подорожчання палива однозначно позначиться на логістиці, що спровокує зростання споживчих цін.

Популярні новини зараз

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Показати ще

"У серпні-вересні можуть бути коливання, коли ціни, особливо по м'ясній групі, дуже задіяні в перевезеннях, які при виробництві своєї продукції залучають значну кількість електроенергії. Для юридичних осіб також піднялися тарифи на електроенергію, може додати 5-7% до ціни виробленої ними продукції", - пояснив експерт.

Якщо говорити про конкретні продукти, то гречана крупа продовжуватиме дешевшати, оскільки в країні спостерігається профіцит, а ось на кісточкові та ягоди ціни будуть падати завдяки сезонності, адже ринок заповнений продуктами.

"По яйцях — ціни опускають, тому що влітку є велика пропозиція щодо домашніх господарств. А коли вони відходитимуть з ринку, буде більша пропозиція від промислових виробників, а на їх цінах відображатиметься логістика та електроенергія. Відповідно буде підвищення цін на м'ясо птиці, яйця. До зими вони можуть піднятися на 5-15%", - заявив Марчук.

Ціни на яйця. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, українцям можуть припинити платити пенсії: як повернути виплати