В Україні з початку війни зросли ціни практично на все, зокрема, на продукти. Однак з'явилася нова загроза, адже у світі починає дорожчати рис, і це теж позначиться на нашому ринку.

Ціни на рис рекордно зросли, вже зараз вони вищі за останні 11 років, повідомляє reuters. Аналітики прогнозують, що подорожчання піде далі з декількох причин.

Крупи, фото takprosto

Причина майбутнього подорожчання полягає в тому, що фермерам з Індії, де вирощують цю культуру, суттєво підвищили зарплати, що спровокувало зростання споживчих цін. При цьому частка Індії у світовій торгівлі рисом становить близько 40%, вона продає його більш ніж у 100 країнах світу.

"Індія була найдешевшим постачальником рису. Оскільки індійські ціни зросли через нову мінімальну ціну підтримки, інші постачальники також почали підвищувати ціни", - сказав президент Асоціації експортерів рису (REA) Крішна Рао.

Популярні новини зараз

Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Показати ще

За прогнозом, у світі ціни на рис можуть злетіти одразу на 20%, країни-експортери вже піднімають вартість.

Крупа, рис: фото recetin

Також свою роль відіграли погодні умови, адже зниження кількості опадів вплинуло на врожай культури. В Індії повідомляють, що площа посівів літнього рису через нестачу вологи вже скоротилася на чверть.

В Україні теж свої проблеми з вирощуванням рису, бо після окупації Криму ми втратили плантації, де його вирощують, а через зниження вологи вони стали, наче пустеля. Також підрив Каховської ГЕС знищив землі для посіву рису.

Нагадаємо, морепродукти, курячі яйця та доставка їжі: які продукти стали розкішшю для українців через війну