Програма "Велика відбудова" стала справжньою "годівницею" – мільйони на відновлення почали отримувати знайомі, випадкові люди та нашвидкуруч створені компанії спеціально під роздачу грошей. Деякі структури журналісти пов'язують із керівництвом Київської ОВА та Офісу президента. Про це йдеться у розслідуванні BIHUS.Info.
Журналісти з'ясували, що процес відновлення Київщини, який розпочався влітку минулого року, перетворився на бізнес для деяких осіб. Так, відомо, що більшість договорів з підрядниками підписано без проведення тендерів, а самі договори взагалі не публікувалися в системі Prozorro або з'являлися там із запізненням.

Пошкоджений будинок. Фото: скрін youtube

Київська облдержадміністрація виділила близько 40 мільйонів гривень компанії "Ласт Строй Кепітал", яка разом із низкою інших фірм фігурує у кримінальних провадженнях через ухилення сплати податків та підробки документів.
Ще близько 40 мільйонів на відновлення Бучі було виділено компанії з помилкою в назві "Булівельна компанія "Відновлення". Фірму поспіхом реєстрували юристи та виставили на OLX і мало не відразу після покупки вона отримала перші замовлення.

Пошкоджений будинок. Фото: скрін youtube

Журналісти з'ясували, що очолює компанію Борис Лісовський, який раніше працював у КП "Київблагоустрій". Там же в той період працював і Тимур Ткаченко – колишній бізнес-партнер Олексія Кулеби, який нині є заступником глави Офісу президента. У 2022 році він був керівником Київської ОВА, яка займалася процесом відновлення і особисто долучалася до роздачі підрядів.

Олексій Кулеба. Фото: скрін youtube

Ще поспіль на 240 мільйонів отримала компанія ТОВ "Укрбуд-проект-реконструкція", яка належить Давиду Кізіменку – синові Олега Кизіменку – чиновнику-сепаратисту, який після окупації Криму залишився там на посаді заступника мера Севастополя.
Раніше портал Знай повідомляв, депутат Київради Богдан Чорний похвалився закордонним відрядженням: військовий запевняє, що обранець нахабно бреше.
Також наш портал інформував, машини за 7 млн ​​виявилося замало? Скандальний Торохтій наважився попросити у Кличка 8 квартир у Києві для "помічників".
Крім того, ми писали, понад 25 млн гривень на консультантів: "Нафтогаз" знайшов куди витратити гроші у розпал війни.