Вже якийсь час ми живемо з підвищеним тарифом на електроенергію — він зріс у два рази до 2,64 грн за кВт·год.

Це суттєво вдарило по гаманцях українцям, але, як виявилось, ніяк не допомогло збалансувати енергетичний ринок. Хоча першою причиною підвищення цін було те, що платити зарплати нічим і потрібно відновлювати енергосистему, пошкоджену під час масових ракетних атак.

Економія електроенергії. Фото: скрін youtube

Тим не менш, топ-менеджер енергокомпанії рекомендує не робити висновки надто рано. Бо тенденція спостерігається така — борги зростають. У липні "Енергоатом" заборгував перед держкомпанією "Гарантований покупець" 6,9 млрд. гривень.

А заборгованість оператора "Укренерго" перед "Гарантованим покупцем" - 25 млрдр. Зростання склало 16,3% з 21,5 млрд грн у червні. А ще одним рішенням було розширення граничних цифр на електрику на ринку, тому бізнес також платить більше на 23%. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, підвищення тарифів навпаки має зупинити зростання боргів.

Популярні новини зараз

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий

Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

Електроенергія Фото: скрін youtube

Але що ми маємо? У квітні заборгованість була 1,4 млрд грн, вже у липні — 6,9 млрд грн... а за сім днів серпня — 3,2 млрд грн.

"Показовими будуть результати серпня-вересня. Якщо борги продовжать зростати, значить, “Енергоатом” використовує кошти неефективно”, - заявляє один із топ-менеджерів.

В "Енергоатомі" заявляють, що зростання боргів продовжується з тієї простої причини, що збільшилася потреба в субсидіях, а це наполовину "нівелює" позитивний ефект. А ще на борги енергокомпанії накладаються штрафи.

Нагадаємо, рахунки на світ у вересні: скільки доведеться платити українцям

Як повідомляв "Знай.uа", штраф від 10 до 20%: українцям нагадали, що важливо зробити до 31 серпня

Знай.ua писав, хочеш пенсію 10 тисяч гривень? У Пенсійному фонді розповіли, як це зробити