Українці активно готуються до нового опалювального сезону, який обіцяє пройти не без складнощів. Для тих, хто не може самостійно сплатити за комуналку, передбачені субсидії. Однак із деяких причин допомогу можуть не надати.

Список причин, через які споживачів можуть позбавити субсидії, поповнився. Наприклад, допомогу анулюють, якщо людина протягом трьох місяців не сплачувала єдиний соціальний внесок або якщо вона отримує менше мінімальної зарплати. Однак тут постає питання, адже ФОП офіційно звільнено від сплати ЄСВ до кінця цього року.

"А якщо людина оформлена на півставки, і їй платять копійки, а іншої роботи немає, то що, і субсидія, отже, не світить", - відреагував голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Оформлення субсидій, скріншот: YouTube

Крім того, Кабмін ухвалив постанову №601 від 13 червня 2023 року, яка впроваджує автоматичне звіряння даних про претендентів на субсидію між ПФУ та Держприкордонслужбою. До списку причин для відмови додалося перебування людини за кордоном більше трьох місяців.

Популярні новини зараз

Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Показати ще

Також варто зазначити, що під час війни борги українців щодо сплати комуналки досягли рекордних значень. Таким громадянам відмовлять у субсидії, якщо заборгованість становить понад 680 гривень. Раніше "порогова" сума була меншою – близько 350 гривень.

"Більшість норм - і щодо сплати ЄСВ і зарплат, і звірок з Держприкордонслужбою, багато в чому спрямовані на те, щоб ті українці, які зараз перебувають за кордоном, не могли отримувати субсидії. З одного боку, це правильно, адже дефіцит бюджету просто величезний, і держава має заощаджувати. З іншого боку, у багатьох наших біженців, які зараз мешкають у Європі, в Україні залишилося житло, і за його обслуговування треба платити. Чи робитимуть вони це, якщо їх позбавлять субсидій, наприклад, чи будуть погашати платіжки із закордонних соціальних допомог? Чи прискориться зростання заборгованості, яка й так рекордна і яка стала справжньою проблемою для комунальників?", - зазначає аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук.

Українські біженці, фото nashemisto

Нагадаємо, "Укренерго" попередило українців про складну ситуацію в енергосистемі: "Можливості обмежені"

Раніше ми писали, світло, газ та вода: все, що потрібно знати українцям про нові тарифи з 1 вересня

Як повідомляв Знай.ua, навчальний рік 2023-2024: у КМДА назвали дати семестрів та канікул у школах Києва