Росія найближчим часом може перекрити транзит газу через Україну.

Погрози припинення постачання можуть привести в дії, попри те, що угода розрахована до 2024 року. Якщо це все-таки станеться, частина українців можуть залишитися без газу. Про це повідомив UBR.ua.

Тарифи на газ, фото: 2x2.su

3 грудня 2019 року був підписаний контракт, який стосувався транзиту російського газу до Європи. Цей шлях пролягає через Україну. Термін дії контракту закінчується наступного року. Але експерти вказують на те, що постачання може припинитися у будь-який момент. Ризики цілком реальні, і постачання частини регіонів України може припинитися. Якщо, без попередження транзит припиниться, система до цього готова не буде. Буде відсутній тиск у мережі, тому ефективно подати весь газ на захід, чи на схід не буде змоги. Для транспортування газу потрібен тиск у системі, щоб розподіл відбувався ефективно і споживачі отримували газ.

Якщо тиску в мережах не буде, то і розподіл не буде можливим. Якщо транзит буде перекритий повністю, деякі регіони ризикують залишитися без постачання. Але, за словами експерта, "Укртрансгаз" готувався до такого розвитку подій. Тому система буде працювати, але для тих, хто знаходиться далеко від транзитних труб, можуть виникати труднощі.

Популярні новини зараз

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Російський газ в Україні, Укртрансгаз

Після закінчення контракту, його, скоріш за все, продовжувати не будуть, а транспортуватимуть газ через іншу систему. Але деякі європейські політики наполягають на продовженні контракту та обіцяють допомогти за домовленостями.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, пільги, безкоштовне навчання та проживання: новій категорії українців допоможуть зі здобуттям освіти

Раніше портал Знай інформував, терпіти відключення світла або змиритися з підвищенням тарифу: українцям доведеться обрати одне з двох

Також, наш портал повідомляв, Міненерго провалює план щодо порятунку України від жорстких віялових відключень узимку