Є статистика, яка каже, що в Україні щомісяця мікрокредити оформлюють 650 тисяч громадян. Фінансові організації пропонують гроші під сотні тисяч відсотків. Будь-хто, хто оформить такий кредит, може опинитися у справжній прірві з боргової ями.

Випадки порушення прав боржників поки що не рідкість, про те, як захистити свої права, кому можна поскаржитися на мікрофінансову організацію і чому борг все одно доведеться повертати.

Про це розповіли відомі українські адвокати.

Швидкі кредити, фото: скріншот з відео

В Україні ще кілька років тому посилили вимоги закону: тепер мікрофінансові організації не мають права загрожувати, дзвонити десятки разів на день, шукати знайомих боржника у соцмережах тощо.

Популярні новини зараз

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

За будь-яке порушення Національний банк може оштрафувати чи навіть закрити (відкликати ліцензію) компанію.

"На одну скаргу можуть не відреагувати, але якщо систематично надходять скарги, то реакція буде", – розповідає адвокат Василь Майоров.

МФО заборонено: шантажувати та загрожувати; повідомляти про обов'язок родичам (третім особам); дзвонити частіше, ніж двічі на день,
дзвонити раніше 9-ї ранку і пізніше 20.00.

Найчастіше МФО порушують вимоги про заборону повідомляти про борг знайомим та родичам боржника. Однак таке порушення потрібно довести: записуйте дзвінки від колекторів, зберігайте листування, робіть скріншоти повідомлень.

Мікропозика, скріншот: YouTube

У разі загроз можна звертатися не лише до Нацбанку, а й до поліції. Скаргу до НБУ можна надіслати на пошту nbu@bank.gov.ua, або за адресою: вул. Інститутська, 11-б, м. Київ-8, 01601; зателефонувати до контакт-центру 0 800 505 240.

"Після зміни закону порушувати стали менше, але все одно бувають порушення", – зазначає адвокат.

Якщо боржник вказав номер телефону як контактний, вам можуть телефонувати кредитори. Однак після того, як ви озвучите вимогу не дзвонити до вас, такі дзвінки повинні припинитися.

Кредити рано чи пізно все одно доведеться платити

Мікрофінансові організації не часто подають до суду, - розповідає Майоров. Потрібно розуміти, що українці, які взяли борг та погодилися на такі відсоткові ставки, взяли на себе зобов'язання та мають їх виконати. Якщо ви вже потрапили до боргової ями і не можете виплатити кредит, найкращий варіант – домовитися з кредитором.

"Можна домовитися про сплату тіла кредиту та відсотків за місяць", – каже Майоров.

Суд невигідний ні клієнту, ні кредитору. Він може затягтись на роки. Компанії вигідніше одразу отримати гроші, навіть якщо йдеться не про повну комісію.

При цьому, якщо на вас уже подали до суду, вам доведеться писати заяву про відкликання, або ж наймати представника та захищати свої права у суді. В Україні є правозахисні організації, наприклад, ГО "Антиколектор", які можуть надати консультативну допомогу, однак у результаті вирішувати свою проблему все одно доведеться самостійно.

Колектори. Фото: скриншот з відео

За рішенням суду розмір боргу, який вам доведеться заплатити, ймовірно, буде вищим за ту суму, на яку ви, можливо, можете домовитися з МФО. У реєстрі судових рішень є інформація від сотні судових справ, які відкриті через позови від Європейського агентства щодо повернення боргів.

Наприклад, кілька тижнів тому компанія через суд стягнула у боржника 40,4 тис. грн. При цьому боржник брав лише 13 тис. грн, а через відсотки сума зросла втричі.

Найгірший варіант: після рішення суду буде відкрито виконавче провадження. Тоді судовий виконавець для виконання рішення може звернутися до банків та заблокувати рахунки боржника.

Також боржник може потрапити до реєстру боржників. Якщо ж МФО не звернулися до суду, а отримали виконавчий напис у нотаріуса, його можна скасувати у суді. Судова практика підтверджує: такі написи щодо мікрокредитів незаконні.

Перед тим, як оформляти мікрокредит, варто пам'ятати, що гроші рано чи пізно доведеться повертати. Річні ставки за такими кредитами з урахуванням усіх штрафних санкцій сягають понад мільйон відсотків.

Прострочивши борг, за лічені місяці можна опинитися у борговій ямі. Найкращий з варіантів: домовитися про реструктуризацію боргу та часткове списання відсотків. Це дозволить ще до судових позовів вирішувати проблему заборгованості. Однак, якщо не діяти, рано чи пізно рахунки боржника будуть заарештовані.

Нагадаємо, українці стали брати більше мікрокредитів: провалюються до боргової ями.

Раніше повідомлялося, обмежена відсоткова ставка та перевірки: депутати нарешті займуться ненажерливими мікропозиками.

Також, муки скінчилися? Українцям "зріжуть" відсотки за кредитами.