Українців уже попередили, що зима 2023/2024 буде складною через ракетні обстріли росії, що може спровокувати проблеми в енергетичному комплексі України.

Батареї гріти, звичайно, будуть, але невідомо, яка температура в наших будинках буде. Тому багато хто відразу ж кинувся шукати щось, що допоможе їм не замерзнути в сувору зиму. А що ж краще: буржуйки чи грубки? З цим розбиралися в ефірі ранкового шоу "Сніданок з 1+1".

Батареї опалення, кадр з відео

Сім'я Діани у Львові мешкає в одному із старих австрійських будинків, коли їх зводили, ще не було централізованого опалення. Тому всі квартири обладнані газовими пічками. І Діана пізнала усі плюси печей перед звичайним опаленням. Але є одне важливе "але": у сучасну квартиру грубку не встановити. Це неможливо через те, що перекриття між поверхами просто не витримає ваги конструкції печі.

Сергій очолює Всеукраїнську гільдію пічників та вважає, що саме цегляна піч – найкращий варіант для обігріву саме приватного будинку. Під час нагрівання цегла накопичує тепло і після гасіння вогню він поступово віддає тепло в повітря. Так можна зігріти навіть величезні кімнати.

Популярні новини зараз

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Показати ще

Цегляна піч, фото: Знай.ua

Серед недоліків такого способу обігріву – великі габарити та "ненаситність", адже за місяць така піч може "з'їсти" і кубометр дров, а це до 2 тисяч гривень.

Проте саме на такі пічки зараз зріс попит майже втричі. Найдешевша цегляна піч під ключ цього року коштує щонайменше 30 тисяч гривень.

Набагато дешевше, але менш ефективною буде буржуйка. Це проста металева конструкція. Поки вона горить – іє тепло, коли її загасили – вона тепло не віддає, бо метал швидко остигає.

Буржуйки теж заборонено встановлювати в багатоповерхівках, але в ній особливого сенсу мало, адже вночі ніхто не підкидатиме дрова.

При використанні буржуйки необхідно дотримуватися правил обережності.

Нагадаємо, що українцям нагадали про платіжки за тепло: чого чекати складною зимою.

Раніше ми повідомляли про світло, газ та воду: все, що потрібно знати українцям про нові тарифи з 1 вересня.