Вже зовсім скоро Україна порине у другий опалювальний сезон у стані повномасштабної війни, розпочатої росіянами.

Перший такий період був зовсім нелегким, навпаки дуже важким. Окупанти наприкінці вересня 2022 року розпочали масові ракетні та дронові атаки на об'єкти критичної інфраструктури нашої країни. Через це ми жили за умов віялових відключень електроенергії. Цього року все може повторитись. Однак, щоб не сталося катастрофи, йде підготовка "з усіх напрямків". А ми розповімо про те, чим краще опалювати житло взимку за рекомендаціями експертів.

Опалення, фото: Знай.ua

У прикладі використовуватиметься будинок (120 кв.м.), у якому мешкають троє людей — протягом п'яти місяців (опалювальний сезон). Якщо використовувати газовий котел, то за цей час буде витрачено близько 1.5-2 тисяч кубометрів. Тобто у Києві сума за 5 місяців вийде в районі 12-16 тисяч грн, у Вінницькій області сума буде на 30% більша через різницю в ціні на транспортування газу.

Якщо йдеться про електричний котел, тоді теплопостачання буде дорожчим у 2-3 рази. Твердопаливний котел - тут все трохи "приємніше". Вам доведеться витратити в районі 11-14 тисяч грн, і десь 2 тисячі за доставку дров на основі актуальних тарифів. Останній із названих варіантів дарує вам енергетичну незалежність у сучасних умовах.

Популярні новини зараз

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще

Опалення, скріншот: YouTube

Ще можна придивитися до теплових насосів - повітря-повітря або повітря-вода. 1 кВт-год електричної енергії у разі вистачить, щоб виробити кВт-ч теплової енергії.

Наступний варіант підходить більше для власників будинків, а не квартир. Дрова - за умови, якщо у вас є проблеми із підключенням до газу, і якщо є доступ до дешевої деревини.

Нагадаємо, свято наближається: коли в Україні випаде перший сніг та стукне справжній мороз

Як повідомляв "Знай.ua", YASNO нараховує борги власникам порожнього житла: споживання нульове, а платіжка "космічна"

Знай.uа писав, готуємося до зими: як виявити і позбутися протягів, особливо напружуватися не доведеться