Настала справжня зима, проте багато українців досі продовжують закупівлю дров. Цьому сприяє українським урядом збільшення субсидії на придбання твердого палива. За інформацією фахівців, у різних регіонах лісництва пропонують дрова від 600 до 1500 гривень за кубічний метр.

Наприклад, найдешевші дрова у Чернігівській області — 674 грн., а найдорожчі — у Дніпропетровській області, де за кубічний метр доведеться викласти 1443 грн.

Кожна людина може замовити не більше 15 кубометрів на рік, обмеження діють, щоб уникнути можливих маніпуляцій із перепродажу.

Про це розповіла прес-секретар Подільського лісового офісу Ольга Ржепянська.

Дрова. Фото скріншот з Youtube

Популярні новини зараз

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям

Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект

Показати ще

"Ціни на дров'яну продукцію для населення у Подільському лісовому офісі (Хмельницька, Чернівецька та Тернопільська області) залишилися на рівні минулого року, хоч і подорожчали пально-мастильні матеріали та збільшилися зарплати. Середня ціна на дрова паливні з ПДВ складає 1051 грн./м куб. Також деякі філії реалізують уже колоті дрова. Вони коштуватимуть дещо дорожче, залежно від породи деревини – від 1770 до 2240 грн за кубометр. Можливість доставки та відвантаження дров визначається індивідуально, за наявності транспортного засобу у філії”, – розповіла прес-секретар Подільського лісового офісу Ольга Ржепянська.

Як розпалити сирі дрова. Фото: скрін youtube

Для того, щоб придбати тверде паливо, потрібно звернутися до найближчої лісогосподарської філії ДП "Ліси України" чи лісництва. При купівлі дров у лісгоспах необхідно мати паспорт та ідентифікаційний номер. Сплатити можна по інтернету, наприклад, скориставшись програмою банку або терміналом на місці.

Крім того, можна купити дрова онлайн в інтернет-магазиніhttps://drovae.gov.ua/. Необхідно зайти на ресурс та авторизуватися через електронний цифровий підпис або банк, яким ви користуєтесь. Вказати адресу доставки дров. Система автоматично підтягне найближчі до вас лісгоспи та продукцію, яку можна замовити. Або на сайті ДП "Ліси України" знайти контакти та адреси всіх лісогосподарських філій та зв'язатися безпосередньо з фахівцями, які допоможуть у придбанні дров".

У лісництвах Київської області дрова пропонують купувати по 1073 грн. за кубічний метр, у Вінницькій – по 1159 гривень, у Миколаївській області – по 1339 гривень. Середня вартість за дрова по філіях Карпатського офісу, куди входять Львівська, Івано-Франківська та Волинська області складає від 840 грн/м куб. до 1200 грн.

Допомога дровами. Фото: скрін youtube

"Дерева м'яких порід — липа, тополя, осика — коштують 520 гривень за кубічний метр. Сосна - 550, береза ​​- 600. Дуб, ясен - 750. Колоті дрова дорожчі і черг на них немає. Сосна коштує 1400 гривень за куб, береза ​​- 1600, тверді породи - 1800", - розповів лісничий філії "Городнянське лісове господарство"; ДП "Ліси України" Максим Левкович.

У середньому лісгоспи Рівненщини продають дрова твердих порід по 750 гривень за кубічний метр. Але є нюанс – вам привезуть колоди, різати потрібно буде самостійно, бо лісники не справляються з усіма замовленнями. Колоті можна купити лише у Здолбунівському лісництві за 1800 гривень за кубічний метр.

У приватних продавців ціни значно вищі. Минулого року за вантажівку дров люди платили 6-9 тисяч. З літа 2023 вони стали дорожчати — до 12 тисяч. А зараз беруть від 15 до 20 тисяч гривень. І люди змушені брати, бо у лісництвах великих черг, транспорту на всіх не вистачає, і доводиться чекати до місяця, доки привезуть.

Нагадаємо, дрова горітимуть яскравіше: українцям надають додаткову підтримку на опалення.

Раніше повідомлялося, віддав кров - отримав поїсти: українцям зробили привабливу пропозицію.

Також, субсидія на дрова та вугілля: українцям пояснили важливий нюанс.