За останній рік в Україні спостерігається стрімке зростання вартості житлово-комунальних послуг. За даними Держстату, у середньому тарифи збільшилися на 13%.

Особливо суттєво подорожчання електроенергії – ціна за кВт-год для населення підскочила на 69,7% до позначки 2,64 гривні. Для порівняння, до червня 2023 року тариф склав 1,44 грн за 150 кВт-год споживання на місяць і 1,68 грн за перевищення цього обсягу.

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

Також зросли витрати населення на вивіз сміття (на 8,7%), управління житловими будинками (на 2,7%), каналізацію (на 0,7%) та водопостачання (на 0,8%). Проте тарифи на газ, опалення та гарячу воду залишаються незмінними на рівні минулого року завдяки чинному мораторію.

Втім, експерти прогнозують, що у 2025 році, після закінчення терміну дії мораторію, на українців очікує різке подорожчання "газових" Адже вже зараз собівартість газопостачання в кілька разів перевищує ціну, яку платять споживачі. Тому скасування пільгових тарифів неминуче спричинятиме підвищення плати за газ для населення. Крім того, уряд планує запровадити третю платіжку за транспортування та постачання блакитного палива.

Популярні новини зараз

Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання

Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК

Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників

Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки

Показати ще

Платіжка за комуналку. Фото: скрін youtube

Найближчим часом, можливо, слід очікувати ще потужнішої хвилі подорожчання комунальних послуг після скасування пільгових тарифів на газ та тепло.

Нагадаємо, нові тарифи на теплоенергію: кого торкнуться зміни

Як повідомляв "Знай.uа", зимова субсидія для українців: як швидко дізнатися про призначення виплат

Знай.ua писав, 75 гривень за куб і вище: українцям показали, як можуть змінитися ціни на воду