В Україні запустили ініціативу, яка покликана суттєво знизити відсоткові ставки за споживчими мікрокредитами. Президент Володимир Зеленський підписав закон, який обмежує розмір річних відсотків за такими кредитами, роблячи їх майже втричі меншим, ніж раніше.

Згідно з новим законом, тепер фінансові установи заборонять стягувати до 900% річних за споживчі мікрокредити.

гроші

Цей закон передбачає встановлення денної процентної ставки, яка поступово знижуватиметься до 1% на день від загальної суми кредиту. Це значна зміна, враховуючи, що раніше ця ставка сягала 2,5%.

Крім того, закон пропонує заборонити вимагати оплати будь-яких додаткових платежів, які не вказані в договорі про кредит. Він також зобов'язує кредитодавця передавати інформацію про споживчі кредити в кредитні бюро та оцінювати кредитоспроможність позичальника.

Популярні новини зараз

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

Кредит. Фото: скрін youtube

Цей крок покликаний упоратися з проблемою високих процентних ставок щодо мікрокредитів в Україні. На сьогоднішній день денні номінальні ставки досягають 5%, а середня річна відсоткова ставка перевищує 1000%.

Це значно підвищує вартість кредитування для людей, які беруть кредити у мікрофінансових компаніях. Наприклад, при позиці у 5000 грн із денною ставкою 2,5%, через 14 днів сума до повернення становитиме 6750 грн, що на 1750 грн більше, ніж зайняли спочатку.

Нагадаємо, замість святкового настрою - дірка в кишені та борги: як аферисти обманюють українців під Новий рік

Як повідомляв Знай.ua, з одного кредиту до іншого: експерти розповіли, як вибратися з боргової ями

Також портал Знай.ua писав, що передають дані колекторам, щоб вибити борги з пенсіонерів: українка розповіла всю правду про компанію "Yasno"