З кожним роком вимоги до страхового стажу збільшуються, тому не всі українці зможуть вийти на відпочинок в 60 років. Щоб збільшити розмір стажу можна укласти договір з ПФУ та сплатити внески.

Всі подробиці цього питання розкрили фахівці Головного управління Пенсійного фонду в Миколаївській області.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Як докупити стаж

Зробити це можуть всі особи, яким на момент придбання страхового стажу виповнилося не менше 16 років. Для цього укладається договір з ПФУ, в якому чітко визначена сума внеску та період протягом якого потрібно сплачувати. Сплачені кошти зараховуватимуться за місяць, в якому вони надійшли на рахунок Пенсійного фонду.

Популярні новини зараз

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Як докупити стаж за кілька років

Буває так, що при виході на заслужений відпочинок страхового стажу не вистачає, тоді потрібно докупляти відразу кілька років. Якщо за період з 2004 року по теперішній час є роки, особа ніде не працювала (внески не сплачувалися) то за цей період можна докупити стаж.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Як розрахувати суму в такому випадку

Але при цьому сума за кожен місяць, не може бути меншою за мінімальний страховий внесок (22%) на дату укладення договору. Ця сума множиться на коефіцієнт 2. На сьогодні це 3124 грн - сума мінімального страхового внеску за один місяць, а з квітня 2024 року буде вже 3520 грн. Важливо те, що за попередній період особа повинна сплатити однією сумою протягом 10 днів після укладання договору. Наприклад якщо необхідно докупити 12 місяців, а весь, наприклад, 2005 рік особа ніде не працювала, то необхідно буде сплатити 37488 грн, а з квітня 2024 року вже 42240 грн.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, доведеться чекати: як в Україні у 2024 році змінилася процедура виходу на пенсію

Раніше портал Знай інформував, жити стане краще? Частині пенсіонерів двічі підвищать виплати, про які суми йдеться

Також наш портал повідомляв, про перерахунок пенсії можна забути? У ПФУ пояснили важливу деталь для частини пенсіонерів