Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Деяких українців турбує питання, як перейти на пенсію померлого чоловіка. Людей хвилює конкретика, що для цього необхідно зробити, і чи буде у такому разі вигода.

Про це розповіли експерти з пенсійних питань порталу "На пенсії".

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Один із читачів звернувся з питанням такого плану: "У разі смерті одного з подружжя пенсіонерів, чи має право друга половина перейти на пенсію померлого? Якщо так, то що потрібно для цього зробити?

— Такий вид пенсії називається пенсією через втрату годувальника. Але в такому разі родич померлого годувальника може претендувати лише на частину пенсії чоловіка.

Популярні новини зараз

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

Якщо йдеться про громадянських людей, то пенсія через втрату годувальника зазвичай призначається у розмірі 50% від пенсії померлого. Тобто треба вирішувати, що вигідніше, чи отримувати свою пенсію за віком у повному обсязі або замість своєї пенсії отримувати лише половину пенсії чоловіка чи дружини.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Якщо йдеться, наприклад, про військові пенсії з втрати годувальника, то вони призначаються у розмірі від 30 до 70% від суми грошового забезпечення померлого і не можуть бути меншими за два прожиткові мінімуми (2361 грн. х 2 = 4722 грн.)

У Пенсійному фонді допоможуть прорахувати, як краще: залишатися на своїй пенсії або перейти на пенсію через втрату годувальника. Якщо перехід робити невигідно, то вам у ньому просто відмовлять.

Перехід з одного виду пенсії до іншого здійснюється з дня подання відповідної заяви.

Нагадаємо, доплати отримаєте автоматично: пенсіонерам розповіли про суми.

Раніше повідомлялося, підвищення виплат після індексації: кому з пенсіонерів "світить" 1000 гривень надбавки.

Також, мінімалка, "бонус" 292 грн та вимоги до стажу: пенсіонерам розповіли, як зміняться виплати у 2024 році.