Під час воєнного стану в Україні спростили доступ до послуг медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Серед змін важливе те, що людям дозволили звертатися в будь-яку МСЕК, незалежно від місця реєстрації чи проживання.

Ті, хто хоч раз зтикався з такою суворою бюрократичною махиною, як МСЕК, знають наскільки важливе це оновлення.

Посадовці МСЕК вимагали хабар у військового. Фото ДБР

Навіщо оскаржувати

Водночас, якщо виникає необхідність оскарження рішення МСЕК, Міністерство охорони здоров'я надає чіткі рекомендації щодо порядку дій.

Насамперед, спроба оскарження має бути спрямована через досудовий порядок, дозволяючи комісії переглянути своє рішення на основі додаткових даних або обговорень. Якщо ж такий перегляд не призводить до задоволення скарги, то можна звертатися до суду.

Популярні новини зараз

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

ВЛК, скріншот: YouTube

Що треба робити

  • Пройти повторний огляд. Для цього треба написати заяву до тієї ж комісії, де людина проходила огляд, або центральної чи обласної комісії. Після цього буде проведений повторний огляд і винесене нове рішення.
  • Звернутися до Центральної МСЕК. Якщо людина не погоджується з новим рішенням, то може подати оскарження до Центральної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Міністерства охорони здоровʼя України.
  • Пройти обстеження в науково-дослідних установах. У складних випадках МСЕК може направити на медико-соціальне експертне обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) або Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Що дасть оскарження

МОЗ наголошує, що консультативні висновки, отримані під час обстеження, слугують лише рекомендаціями для МСЕК, що дає додатковий простір для обґрунтування оскарження.

Для подання скарги до суду необхідно звернутися до адміністративного суду за місцем проживання, фактичного перебування, або за адресою МСЕК. Термін для звернення становить шість місяців з моменту отримання спірного рішення.

У разі виникнення будь-яких порушень прав під час процедури в МСЕК, МОЗ закликає не зволікати і негайно звертатися за допомогою до контакт-центру за номером 0-800-60-20-19, де кожен може отримати необхідну інформацію та підтримку.

Черга до ВЛК. Фото: Youtube

Раніше Знай.ua повідомляв, що ТЦК придумали, як мобілізувати чоловіків із правом на відстрочку. Відомий український юрист та адвокат Роман Симутін розповів про дуже поширену методику співробітників ТЦК під час загальної мобілізації та військового стану.

Військовообов'язаний прибув до ТЦК та подав документи із заявою на відстрочку, папери не приймають та відправляють його на проходження ВВК. Після цього змушують підписати повістку на відправлення.