В Україні вартість послуг водопостачання та водовідведення змінюється в залежності від багатьох факторів: від джерела води до відстані до споживача та якості самої води. Останнім часом Нацкомісія з енергетики та комунальних послуг планувала збільшити тарифи, але ці зміни ще не схвалені урядом.

Олег Попенко, керівник спілки споживачів комунальних послуг, підкреслив, що стан водоканалів залишає бажати кращого. Вони потребують оновлення та ремонту. Попенко прогнозує, що платежі за воду можуть зрости від 10% до 60%.

Тарифи на воду / фото: Freepik

Заявки на збільшення тарифів подано через те, що вони не підвищувалися останні два роки. Ціни на електроенергію зросли, мінімальна зарплата також збільшилась, тож водоканали опинилися у збитках. Вони також стикаються з неплатежами та проблемами з електроенергією розповідає Попенко

Експерт вважає, що підняття тарифів не вирішить основних проблем водоканалів, які вимагають масштабної модернізації. Він також зазначив, що фінансування від споживачів не завжди витрачалося за призначенням, а деякі кошти "пропадали".

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Попенко додає, що різниця у тарифах пояснюється політикою власників водоканалів, більшість з яких належить місцевій владі. Водоканали, що інвестували в оновлення обладнання, можуть дозволити собі менше піднімати тарифи.

Тарифи на комуналку / фото: Freepik

"Кошти споживачів розкрадалися, а зараз виходить, що потрібно підіймати тарифи на 50-60%" резюмував експерт

В кінці кінців, Попенко наголосив, що підвищення тарифів може лише збільшити борги споживачів, адже не всі зможуть оплачувати зростаючі рахунки за комунальні послуги.

Але ті, хто бажає зекономити, завжди може знайти шляхи. Раніше Знай.ua вже повідомляв, що YASNO дали пораду споживачам, як менше платити за електроенергію.

Кожен споживач може вплинути на обсяги споживаної електроенергії та відповідно на нарахування у платіжках. Один зі способів – при купівлі нової побутової техніки звертати увагу на клас енергоефективності.