В Україні пенсійна система грає за власними правилами, і якщо одні виграють, то інших викидають на узбіччя. Звичайні українці стикаються з обмеженнями, коли йдеться про розмір своєї пенсії – якщо її сума перевищує 10 прожиткових мінімумів, їм доводиться забути про власні права.

Однак у суддів історія виглядає зовсім інакше.

Суд

За ширмою законів на суддів чекає особливий світ. Вони не обтяжені такими обмеженнями та отримують свої пенсії у розмірі, який для звичайного українця видається недосяжним.

Так, минулого року Володимир Соловйов, колишній суддя, досяг збільшення своєї пенсії до повного розміру його зарплати на момент відставки, а це 86% від доходу активного судді.

Популярні новини зараз

Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Гроші, фото Уніан

Не дивно, що судді стають найбагатшими пенсіонерами у країні. У середньому їх виплати перевищують 100 тисяч гривень, а деякі можуть мати суми в 200 тисяч гривень і більше.

Наприклад, Ярослав Романюк, колишній голова Верховного суду, у своїй декларації за 2023 рік вказав пенсію у сумі 2 937 027 гривень – що дорівнює 244,7 тисячам гривень на місяць. Це така кількість коштів, за які суддя може прожити як 50 звичайних пенсіонерів.

Зарплата Романюка / фото: скриншот Youcontrol

Порівнюючи цю різницю, що шокує, стає зрозуміло, що звичайному українцю доводиться змиритися з тим, що його пенсія обмежується державою.

Для багатьох громадян виплати становлять менше ніж 4 тисячі гривень на місяць, а середня пенсія – близько 5,3 тисячі гривень. Суддів чекають набагато щедріші суми, завдяки спеціальним правилам розрахунку.

Ця диспропорція стає очевидною, коли ми порівнюємо, як судді та звичайні громадяни отримують пенсії за однакових умов. Різниця у розмірі пенсій може бути у кілька разів, і це викликає питання щодо справедливості системи.

Раніше Знай.ua стало відомо, 2 % замість 8: чому зростання пенсії виявилося нижчим за очікуване

Вам буде цікаво дізнатися, що вистачить на хліб: майбутніх пенсіонерів суворо попередили