В Україні, як завжди, розпочалася весняна сільськогосподарська метушня. Але цього разу, на жаль, вона проходить в умовах воєнних дій, що робить набагато складніше.

Аграрії розповідають, що ситуація нелегка. Поля заміновані, фермери на межі фінансового краху, а доступ до техніки та кадрів дуже обмежений. Але українські фермери не здаються.

Зерно, врожай / фото: Freepik

Цього року вони планують засіяти не менше, ніж минулого, хоча доводиться зізнатися, що фінансові труднощі змушують їх економити на всьому, починаючи від добрив і закінчуючи сучасними технологіями. В результаті, урожай, швидше за все, буде не таким рясним, як хотілося б.

На щастя, є світлі моменти. Розблокування морського експорту дає надію на додатковий виторг, хоч і це, звичайно, не вирішує всіх проблем.

Популярні новини зараз

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

А ось щодо культурного ландшафту майбутнього постають питання. За прогнозами, посіви кукурудзи скоротяться, а ось олійні культури, такі як соєві боби та ріпак, будуть у тренді. Це може змінити картину на полях та на ринку.

Зерно, урожай / фото: Freepik

Однак, крім фінансових труднощів, фермери стикаються з іншими проблемами. Йдеться про дефіцит техніки та кадрів, особливо в районах, що зазнали військових дій. Багато агрегатів постраждали від обстрілів, а кадри із сільської місцевості йдуть на фронт. Для багатьох це справжня біда.

І, звичайно, не варто забувати про розмінування полів, що теж коштує грошей, а зараз їх особливо не вистачає.

Польові роботи / фото: Freepik

Щодо цін, то вони, як завжди, залежатимуть від усього: від курсу долара до цін на пальне і навіть зростання мінімальної зарплати.

Тож, з одного боку, українські фермери – це справжні герої, які попри все продовжують боротися за свої врожаї. З іншого – перед ними стоїть безліч проблем, які потрібно вирішувати якнайшвидше, щоб забезпечити продовольчу безпеку країни та підтримати економіку.

Нагадаємо, у країн попередили про обман у супермаркеті - ваше здоров'я стане ціною

Раніше ми писали про те, що Сільпо оголосили тиждень знижок, але ціни все одно кусаються: що не так з новою пропозицією