Ціни на гречану крупу в Україні можуть змінитись у бік збільшення. Це пов'язано з тим, що посівні площі під культуру цього року скоротять.

Про це розповіла керівниця аналітичного відділу Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин у коментарі для "Суспільного".

Супермаркет, крупи: фото Знай.ua

Зазначається, що минулого року були великі посівні площі під гречку, що спровокувало надвиробництво. Це відразу позначилося на кінцевому споживачі – цінник на крупу впав до рівня 2020 року. У результаті товар продавався нижче за рівень собівартості.

Така ситуація призвела до вирішення, що у 2024 році посівні площі під гречку буде зменшено на 10%. Очікується, що гречкою засіють 125 тисяч га, а прогнозований урожай становить – 162 тисячі тонн.

Популярні новини зараз

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Посівна. Фото: скрін youtube

Ціни на гречану крупу коливаються щорічно. Натомість змінюються і посівні площі. Наприклад, 2022 року гречку посіяли на площі понад 121 тис. га та зібрали близько 148 тисяч тонн урожаю. Тоді цінник на крупу становив 71 гривню за кіло. Минулого року під гречку виділили до 139 тис. га, з яких зібрали 207,5 тисячі тонн сировини. В результаті вартість крупи впала.

ціни на гречку, цукор, крупи \ фото Знай.UA

На даний момент середня вартість кілограма гречки – близько 25 гривень. Ймовірно, скорочення посівних площ призведе до цінових коливань у бік незначного подорожчання.

Раніше портал Знай повідомляв, можна набирати не один кілограм: українців порадували падінням цін на капусту, моркву та цибулю.

Також наш портал інформував, свято живота – трагедія для гаманця: як змінилися ціни на сало, буженину та ковбаски.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, весна прийшла, а шашлик вам не по кишені: що з цінами на м'ясо та маринад.