В Україні 2024 рік розпочався з нових правил у галузі оподаткування нерухомості. Тепер, якщо у вас є квартира або будинок площею більше 60 квадратних метрів для квартири або 120 квадратних метрів для будинку, вам потрібно буде сплачувати податок на власність.

Цікаво, що ці нові правила стосуються всіх: і тих, хто має розкішні маєтки, і тих, хто має старенькі хатки. Виняток робиться лише для житла, що знаходиться в окупованих територіях чи зонах конфлікту.

нерухомість

Тепер давайте поговоримо про гроші

Система нарахування податку на нерухомість переказує ваші квадратні метри в податкові гривні. За кожен "зайвий" квадрат вам доведеться віддати не більше ніж 1,5% від мінімальної зарплати. Тож чим більше площа вашого будинку або квартири понад ліміт, тим більше податків платитимете.

Для ясності подивимося на приклад: якщо ваша квартира має площу 80 квадратних метрів, вам потрібно буде сплачувати податок лише за 20 квадратних метрів, які перевищують ліміт.

Популярні новини зараз

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

З урахуванням поточної мінімальної зарплати кожен "зайвий" квадрат обійдеться в 100,5 гривень.

Нерухомість, скріншот: YouTube

Підвищення обсягу податку відбувається поступово. Наприклад, 2023 року за кожен "зайвий" квадрат громадяни платили 97,5 гривень, а 2025 року сума збільшиться до 106,5 гривень.

Коли платити податок?

Вам надішлють повідомлення до 1 липня, а сам податок потрібно буде заплатити до кінця серпня. Якщо ви проігноруєте повідомлення від податкової, це може призвести до судового процесу, і ваші банківські рахунки можуть бути заарештовані доти, доки не вирішите питання з податками.

Такі зміни викликали певні складнощі та питання у населення. Наприклад, раніше планувалося запровадження нової системи оподаткування, що прив'язана до ринкової вартості житла, проте ці плани було відкладено.

Тепер люди змушені платити податок незалежно від вартості своєї нерухомості. Все це може стати серйозною проблемою для людей, доходи яких не відповідають розміру податку на нерухомість.

Нагадаємо, масштабні перевірки на порозі: податківці вже склали список

Раніше ми писали, хто сказав, що піднімати зарплатню легко? Що зміниться з новою мінімалкою в Україні