Уряд Польщі розглядає проєкт змін до законодавства, який може вплинути на статус та права українських біженців в країні. Однією з ключових пропозицій є прив'язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах, встановлення терміну законного перебування для громадян України, яким вже присвоєно номер PESEL UKR, а також скасування одноразової соціальної допомоги.

Ці кроки, за словами польського уряду, мають поліпшити інтеграцію біженців у польське суспільство. Відповідно до заяви віцепрем'єр і міністра національної оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша, мета реформи - зробити систему допомоги більш прозорою та ефективною.

Українці у Польщі, фото: Тамара Горіха Зерня / Фейсбук

"Ми змінюємо систему і робимо її більш прозорою. Ми підтримуватимемо громадян України, що змушені були втікати від війни до Польщі, але очікуємо чітких і зрозумілих правил, які є в новому законі, котрий ми сьогодні ухвалили" – прокоментував позицію уряду пан Косіняк-Камиш.

Так, виплати допомоги українським громадянам будуть пов'язані з фактом навчання їхніх дітей у школах Польщі.

Популярні новини зараз

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Це рішення передбачає, що батьки українських школярів, які обирають для своїх дітей польські навчальні заклади, матимуть право на соціальну підтримку від держави. За словами представників польського уряду, такий крок спрямований не лише на забезпечення українським громадянам доступу до якісної освіти в Польщі, але й на підтримку їхньої інтеграції у польське суспільство.

Також, згідно з останніми змінами до законодавства, перебування в країні громадян України, яким присвоєно номер PESEL UKR, буде визнано законним до 30 вересня 2025 року. А виплати одноразової соціальної допомоги у розмірі 300 злотих (приблизно 2931 грн) та грошової компенсації для власників приватного житла, які надавали проживання та харчування українцям, можуть бути скасовані.

Законопроєкт щодо українських біженців у Польщі очікує на затвердження парламентом та підпис президента. Він має вступити в силу з 1 липня цього року.

Нагадаємо, Ухилянти в Європі стануть ізгоями: депортація чи ганебний статус

Раніше ми повідомляли, що Можна і без ТЦК: у Польщі формують підрозділи з українців, аби відправити на фронт