Єлизавета Мазур, експерт із міграційного права, в ефірі КИЇВ24 обговорила питання подвійного громадянства для громадян України.

Вона каже, що хоч на території України немає прямої заборони на подвійне громадянство, законодавство країни визнає лише одне громадянство для українців.

Це підтверджується як у Конституції, і у законі про громадянство.

Російський паспорт, фото: скріншот із відео

"Поки що це зазначено окремо в кожному законі держави, в якому перебуває людина. Держави поступово вносять винятки саме для громадян України. Поки що надали перші роз'яснення, що українцям дадуть таке право", – каже Мазур.

Популярні новини зараз

Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

За її словами, поки людина не повідомить саму своє друге громадянство, її подвійне громадянство залишиться невідомим. Однак, якщо факт подвійного громадянства стане відомим, громадянину України може бути виписано протокол, за що йому доведеться заплатити штраф від 1500 до 4000 гривень, залежно від неоподатковуваного мінімуму.

Мазур також наголосила, що деякі держави починають робити винятки для громадян України щодо продовження терміну перебування без закордонного паспорта. Однак поки що такі рішення вносяться окремо до законів кожної держави.

"Для України ви все одно будете громадянином України, навіть якщо приїжджаєте до України з паспортом ЄС, США."

Крім того, Знай.ua повідомляв, про формування документів, пошук житла та продуктові набори: як переселенцям отримати допомогу

Також наш портал інформував, тепер і онуки допомагають: хто з українських пенсіонерів у 2024 році може отримати надбавку