Останнім часом в Україні виникають суперечки щодо експорту електроенергії, особливо у період відключень для населення. Однак кожен може самостійно перевірити, чи це дійсно так.

Журналісти розвіяли деякі міфи, а саме твердження про те, що Україна продає свою електроенергію за кордон.

Представники "Київенерго" стверджують, що країна не експортує електроенергію, але визнають, що деяка кількість енергії може перетікати до країн Євросоюзу, оскільки Україна входить до єдиної енергетичної системи.

Відключення електроенергії, скріншот: YouTube

Щоб перевірити це твердження, кожен може скористатися платформою ENTSO-E – європейською мережею операторів системи передачі електроенергії.

Популярні новини зараз

Весь світ може більше не побачити легендарних ABBA разом: один із музикантів розкрив таємницю

Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному

Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось

Українців 50+ хочуть звільнити від мобілізації — замінять на молодих

Показати ще

На цій платформі можна знайти інформацію про комерційні обміни електроенергією між країнами. Наприклад, станом на 11:00 23 травня Україна планує отримати електроенергію з Угорщини, Молдови та Польщі, але жодній країні, з якою вона межує, не заплановано купівлю електроенергії.

Деякі плутають комерційний обмін з фізичними перетіканнями струму, які не можна контролювати або позбутися їх. Енергосистема не має можливості накопичувати великі обсяги електроенергії, і тому зайвий струм може перетікати до країн ЄС.

Електрика, енергія, опори, мережі \\ фото Getty Images

Продаж електроенергії за кордон потрібний для балансування енергосистеми. Наприклад, якщо виробництво електроенергії перевищує споживання, її неможливо відкласти на майбутнє.

Тому продаж струму в березні не міг вплинути на дефіцит у травні. Стратегічно зменшити або збільшити виробництво також неможливо через брак об'єктів, що генерують.

Таким чином, продаж електроенергії за кордон – це не вигода, а необхідність стабільної роботи енергосистеми.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що " Доведеться жити з дефіцитом": експерт пояснив, що буде далі в Україні зі світлом

Вам варто дізнатися, як українські лікарні працюватимуть без світла: українцям пояснили за доступність медпослуг