У першому кварталі 2024 року ринок сільгоспземель в Україні суттєво зріс. Капіталізація збільшилася на 202,5 ​​млрд грн завдяки більшій кількості угод. Однак самі ціни на землю піднялися вгору.

Віце-президент Київської школи економіки (KSE) Олег Нив'євський розповів, що за цей період було укладено 25,7 тис. угод на загальну площу 58,8 тис. га, що на 7% більше у порівнянні з кінцем минулого року.

Середня ціна за гектар землі піднялася на 11,2% і становила 42 тис. грн.

Поле, сільське господарство / фото: Pixabay

З січня на ринок вийшли юридичні особи, що також вплинуло на зростання. У першому кварталі 436 компаній купили 2957 ділянок загальною площею 8,5 тис. га. Частка угод з участю юридичних становила 14,5%, решта – це угоди між фізичними особами.

Популярні новини зараз

В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат

Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям

Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Показати ще

Незважаючи на складні умови, ринок сільгоспземель продовжує розвиватись. Нацбанк підвищив коефіцієнт ліквідності сільгоспземель до 0,5, що дозволяє агросектору та землевласникам залучати більше фінансування.

Поле, сільське господарство / фото: Pixabay

За словами директорки програми USAID АГРО, Ксенії Сидоркіної, зростання ринку позитивно впливає на доходи місцевих громад, допомагаючи компенсувати зниження інших податкових надходжень. Вона повідомила про розробку 14 законодавчих актів, які збільшать розвиток агросектору загалом та зробить Україну ближче до ЄС.

Раніше ми писали про те, що Н ЛО долетіли до Місяця і почали там будівництво: дивовижні кадри розбурхують кров

Крім того, Знай.ua повідомляв, польські фермери знову вийшли не протест: працювати не хочуть, але ниють професійно

Також наш портал писав про шанс відкрити власну справу: 33 тисячі гривень на відновлення економічної діяльності для українців