Сергій Коробкін, незалежний консультант у галузі пенсійного забезпечення , виявив новий "косяк" у системі пенсійних виплат в Україні. На перший погляд все начебто нормально, але якщо копнути глибше, видно, що деякі пенсіонери опинилися в програші через занижену середню зарплату, яка використовується для розрахунку їхніх пенсій.

Проблеми розпочалися з 2017 року, коли запровадили нові правила пенсійного страхування. Наразі при розрахунку пенсії враховується середня зарплата за три роки.

Пенсіонери

Наприклад, якщо Ви вийшли на пенсію у 2024 році, то для розрахунку вашої пенсії використовують дані про зарплату за 2021-2023 роки. А пенсії нараховані до 2017 року перерахували з урахуванням середньої зарплати за 2014-2016 роки. Ці цифри оновлюються щороку.

Виходить, що з березня 2024 року старі пенсії, призначені до 2018 року, перераховуються за однаковим коефіцієнтом середньої зарплати. Це викликає невдоволення, бо старі пенсії не наздоганяють нових через законодавство.

Популярні новини зараз

Медики з'ясували, що мастурбація покращує якість сну

Доведеться перебиватися з хліба на воду: яку пенсію дадуть при зарплаті 8000 грн

В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат

Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку

Показати ще

пенсіонери в Україні

Приклад із життя: Юрій із Дніпропетровська вийшов на пенсію у 2018 році та зауважив, що його пенсія не збільшується при індексації. Його пенсія мала розраховуватися на основі середньої зарплати за 2016-2017 роки.

Але при перевірці з'ясувалося, що Пенсійний фонд використовує середню зарплату за 2014-2016 роки, проіндексовану до 7 994,47 гривень, що нижче за належну йому зарплату.

Коли Юрій звернувся до Пенсійного фонду, йому сказали, що зміни відбулися згідно з Порядком проведення індексації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів. Це правило є логічним для пенсій, призначених до 2018 року, але застосовується і до пенсій, призначених після 2018 року.

У результаті всі пенсіонери одержують однакові пенсії, незалежно від часу виходу на пенсію.

Пенсіонери, фото: townnews.com

Схожа історія сталася з Олександром Київської області, який вийшов на пенсію у 2020 році. Він зазначив, що його пенсія не індексується з 1 березня. При призначенні пенсії враховували середню зарплату за 2017-2019 роки – 7 763,17 гривень. Але при індексації пенсії з 1 березня використовувалась середня зарплата 7 994,47 гривень, як і для всіх, хто пішов на пенсію до 2018 року.

Дослідивши відповідь Пенсійного фонду, Сергій розібрався в алгоритмі їх дій:

  • У 2020 році пенсію було призначено з урахуванням середньої зарплати за 2017-2019 роки.
  • 2021 року пенсія не індексувалася.
  • 2022 року пенсія теж не індексувалася, але було встановлено тимчасову надбавку в 135 гривень.
  • 2023 року знову тимчасова надбавка у 100 гривень замість індексації.
  • 2024 року пенсія нарешті збільшилася, але загальна сума залишилася незмінною, бо тимчасові надбавки скасували, а потім повернули нову надбавку у 100 гривень.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Цей механізм індексації викликає питання законності його застосування. Офіційні пояснення Пенсійного фонду є технічно складними, але по суті, зрівняння пенсій усіх пенсіонерів не має законних підстав.

Якби використовувалася справедлива середня зарплата при призначенні пенсій та правильний коефіцієнт індексації, пенсіонери могли б отримувати більше.

Неясно, чи це було зроблено навмисно чи через помилку в трактуванні законодавства. Однак це призвело до неправильного нарахування пенсій упродовж кількох років.

Невдоволення пенсіонерів та незрозумілі відповіді Пенсійного фонду можуть стати приводом для нових судових розглядів.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що у пенсіонери в червні отримають "потрійну" надбавку до виплат: хто в списках

Вам варто дізнатися, як домогтися субсидії, маючи борг з комуналки: у ПФУ озвучили спосіб

Також ми писали, на пенсіонерів катастрофічно не вистачає грошей: все через болісний закон