Найближчим часом багато літніх водіїв можуть стати вимушеними пішоходами. Відповідні норми вже активно опрацьовують у Європейському Союзі. У рамках проекту Vision Zero, який покликаний скоротити до мінімуму смертність і травматизм на європейських дорогах, планується низка ініціатив, спрямованих на посилення вимог до водіїв похилого віку.

Vision Zero є амбітною програмою, мета якої - досягти нульової смертності і серйозних травм на дорогах. Вона включає в себе різноманітні заходи з підвищення безпеки дорожнього руху, серед яких і нові правила для літніх водіїв.

Пенсіонер за кермом, скріншот: YouTube

Експерти дуже хвилюються через можливі небезпеки, які можуть виникати від водіїв, які вже старші за 65 років. Вони кажуть, що вік часто впливає на здатність людини добре мислити, швидко реагувати і безпечно керувати машиною.

Тому вони пропонують змусити цих водіїв регулярно перевіряти свою здатність добре мислити, запам'ятовувати речі, орієнтуватися в просторі та швидко реагувати на зміни на дорозі.

Популярні новини зараз

Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути

Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних

Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки

Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми

Показати ще

Пенсіонерам доведеться довести, що вони все ще можуть гарно реагувати на несподівані ситуації на дорозі і зосереджено керувати машиною.

Сумний пенсіонер

Коли вони досягнуть 70 років, їм доведеться проходити спеціальні курси, де вони зможуть поновити свої знання і навички водіння. Також, термін дії їхніх прав може бути скорочено до 5 років, тобто їм доведеться оновлювати права частіше.

А з 75 років оновлення ліцензії буде потрібно робити щорічно, що змусить літніх водіїв уважніше дбати про свою безпеку на дорозі. У Європейському Союзі незабаром мають ввести нові правила для водіїв.

Пенсіонер / фото: Pinterest

Ці правила будуть важливі для безпеки на дорогах. Україна хоче стати частиною ЄС і приєднується до проєкту Vision Zero, що стосується безпеки на дорогах.

Тому ймовірно, що подібні правила також стосуватимуться українських водіїв. Це означає, що літні водії в Україні, так само як і в ЄС, можуть бути зобов'язані проходити тестування на свою здатність керувати машинами та частіше оновлювати свої права на водіння.

Нагадаємо, від 17 до 51 тисячі гривень: за які порушення на дорозі карають дуже суворо

Раніше ми писали про те, що 5,5 грн – на один літр: в Україні зібралися поетапно підвищувати вартість солярки, бензину та газу

Вам буде цікаво дізнатися водіїв за "подяку" штрафують на 5 тис грн: де запровадили жорстке покарання